Srijeda, 17. Aprila 2024.
Tuzlanski.ba logo

Dino Merlin sa suprugom pokrenuo biznis u Americi. Evo o čemu je riječ

Preuzmite sliku

Dino Merlin je zajedno sa suprugom Amelom Dervišhalidović i još dvojicom saradnika navodno pokrenuo biznis u Americi u kojem će se baviti proizvodnjom struje pomoću korištenja valova, energije vjetra i sunčeve energije.

Prema pisanju hrvatskog portala Imperijal.net, o ovome svjedoči dokument koji je zaveden u američkim i drugim svjetskim uredima koje evidentiraju patente inovatora, kao i onih koji žele registrovati svoje otkriće kako bi jednog dana od toga ostvarivali prihod.

Zanimljivo je kako je bračni par Dervišhalidović odlučio udružiti snage sa kliničkim kardiologom A. Hamidom Hakijem i Belminom Haki, koji žive u Danidinu na Floridi.

Patent je primljen krajem 2018. godine, objavljen 25. travnja 2019. godine, a odobren 7. januara 2020. godine.

Patent Dine Merlina, njegove supruge i partnera sa Floride dobio je klasifikacijsku oznaku H02N2/18. To je oznaka za električne strojeve uopće koje koriste pijezoelektrični efekt, elektrostrikciju ili magnetostrikciju za proizvodnju električnog izlaza iz mehaničkog ulaza kao što je generator. Zanimljivo je da su Dino Merlin i partneri prilikom registracije tog patenta naveli čak 89 ranije registriranih patenata.

U spisima se navodi da je Dino svoj patent registrirao u Sjedinjenim Američkim Državama, odnosno pred službenim uredom koji nosi skraćeni naziv USPTO. Patent nosi naziv “Proizvodnja električne energije korištenjem valova, energije vetra i sunčeve energije”.

Broj patenta je 10526056

“Metod i uređaj za proizvodnju električne energije iz kombinacije tri izvora: okeanski valovi, vjetar i sunce, uključuje pretvaranje kretanja platforme za podizanje nagore i nadole u rotacijsko kretanje osovine koristeći više lopatica postavljenih na osovinu.

Lopatice izazivaju rotaciju osovine od unutarnje energije vjetra dok se lopatice kreću gore i dole unutar šupljine. Okno je povezano sa generatorom za proizvodnju električne energije. Vjetroturbina je postavljena na plutajuću platformu za pretvaranje energije vjetra u električnu. Čak, uključeni su solarni paneli, na primjer, postavljeni na plutajuću platformu ili lopatice vjetroturbine. Solarni paneli također proizvode električnu energiju kada su izloženi svjetlosti”, navodi se u opisu patenta. (Vecernji.ba)

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje