Subota, 20. Aprila 2024.
Tuzlanski.ba logo

Bregović: Nisam dovoljno ni Hrvat, ni Srbin, ni Bosanac

bregovic
Preuzmite sliku

Poput Đorđa Balaševića, kada je nedavno gostovao u Podgorici, ni Goran Bregović nije želio da se nacionalno deklariše u intervjuu za Deutsche Welle.

bregovic

Nisam dovoljno Srbin, nisam dovoljno Hrvat niti sam dovoljno Bosanac da bih se tako deklarisao“, odgovorio je on na pitanje novinara zašto se ne izjašnjava kao Srbin ili Bosanac s obzirom da kaže da je sa Balkana.

Ja sam iz izmiješane familije, mada je to više moj emotivni izbor nego etnički. Znate, kad izgubite svoju domovinu shvatite da to nije neka geografska ili politička teritorija, to je emocionalna teritorija. A moja emocionalna teritorija je tamo (u okviru Jugoslavije), bez obzira što moram da pokažem pasoš nekoliko puta kada putujem tim prostorom“, kazao je poznati muzičar.

Nedavno je i Balašević iznio sličan stav, zamjerio je novinarima što ga opisuju kao srpskog kantautorima, rekavši da je “jugoslovenski”. Kasnije se ispravio i kazao da je “svjetski kantautor”.

Pomalo Rom

Pričajući o diskriminaciji prema Romima u Evropi Bregović je kazao da se osjećao kao da je jedan od njih.

“Riječ ‘ciganin’ ima istu metaforičku vrijednost za mene kao i riječ ‘kauboj’. To je neko ko nema iste težnje kao ostali. U modernom svijetu ima dosta ‘ciganskih’ stvari.

Razmišljati o sadašnjosti, a ne o prošlosti ili budućnosti – to je njihova ideja. Takođe, ideja o odlasku na odmor u julu i avgustu, odjednom svi postanu cigani na mjesec dana. Tako da postoji jedan ciganin u svima nama koji čeka da se probudi nekad”, objasnio je muzičar.

Sjećam se, moj otac je bio pukovnik u JNA i kad sam donio kući prve pare od svirke rekao mi je ‘nećeš se baviti tim ciganskim poslom! Tako da sebe vidim kao jednog od njih“, dodao je Bregović.

Tuzlanski.ba / Vijesti.me

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

Ključne riječi: