Ponedjeljak, 15. Aprila 2024.
Tuzlanski.ba logo

Bivši bubnjar Parnog valjka osuđen na tri godine iza rešetaka za smrt pješaka

Preuzmite sliku

Bivši bubnjar Parnog Valjka Dražen Scholz osuđen je nepravomoćno u ponedjeljak na ponovljenom suđenju na zagrebačkom Županijskom sudu na tri godine zatvora zbog izazivanja saobraćajne nesreće 2017. kada je poginuo pješak Vjeran Dasović.

Kako se saznaje na sudu, Scholz je na ponovljenom suđenju nepravomoćno osuđen na tri godine zatvora zbog izazivanja saobraćajne nesreće te nepružanja pomoći žrtvi nakon nesreće.

Na prvom suđenju održanom na zagrebačkom Općinskom kaznenom sudu, Scholz je bio nepravomoćno osuđen na četiri i pol godine zatvora zbog prouzrokovanja nesreće pod utjecajem alkohola i droga, no kako je na ponovljenom suđenju utvrđeno da nije vozio pod utjecajem alkohola i droge te su kvalifikacije iz optužnice otpale, podsjeća Hina.

Do izmjene optužnice protiv bivšeg bubnjara Parnog valjka došlo je nakon provedenog dopunskog vještačenja koje sa sigurnošću nije moglo potvrditi ranije navode iz optužnice prema kojima je Scholz u trenutku nesreće u krvi imao kokain i alkohol.

Sutkinja Daniela Kustec je u obrazloženju presude odbacila navode Scholzove odbrane prema kojoj bivši bubnjar nije vidio da je automobilom udario pješaka, već je samo čuo udarac.

“Vaša odbrana je ocijenjena kao neživotna, neuvjerljiva, neistinita i namijenjena otklanjanju kaznene odgovornosti”, poručila je sutkinja Scholzu.

Prema optužnici, Scholz se teretio da je 22. septembra 2017., oko 5,30 sati, svojim renault cliom naletio na pješaka Vjerana Dasovića koji je prelazio ulicu na pješačkom prijelazu kojim ne upravljaju semafori.

Pješak je zadobio teške tjelesne ozljede od kojih je preminuo tri dana kasnije u KB Sestara milosrdnica.

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje