Srijeda, 17. Aprila 2024.
Tuzlanski.ba logo

Bio je miljenik žena: Svi ga pamte po ulozi u hit filmu, ali za njega nije dobio nijednu nagradu

Preuzmite sliku

Američki glumac Patrick Swayze, kojeg svi pamte po ulozi u filmu ‘Prljavi ples’, dvije godine se borio s rakom gušterače, a umro je s 57. godina.

U ‘Prljavom plesu’ glumio je s Jennifer Grey (63), a film je bio nagrađen mnogim priznanjima. Inicijativno niskobudžetni film se pretvorio u blockbuster te je postao veliki hit u kinima. Snimke iz filma bilježe milionske preglede na YouTubeu.

Dvije nominacije za Zlatni globus

Na početku karijere snimio je reklamu za pivo koja je bila inspirirana filmom ‘Groznica subotnje večeri’ koji je izašao 1977. Prvi film snimio je 1979., a riječ je bila o komediji ‘Skatetown, U.S.A.’, u kojoj je utjelovio klizača, piše 24sata.hr.

Proslavio se ulogom instruktora plesa u filmu ‘Prljavi ples’ 1987. godine. Film je postao kultni hit, iako direktori filmske kuće Vestron nisu vjerovali da će biti uspješan. Ostvarili su ogromnu zaradu, a pjesma pjevača Billa Medleya iz filma osvojila je nagrade Oscar, Zlatni globus i Grammy te postala globalno poznata.

A Patrick je za ulogu u romantičnoj drami nominiran za Zlatni globus.

Njegov drugi najveći hit je film ‘Duh’ s Demi Moore iz 1990. za kojeg je dobio drugu nominaciju za Zlatni globus. Redatelj Joel Rubin je priznao kako je znao da želi Swayzeja u filmu zbog njegove ranjivosti. Naime, redatelj je objasnio kako je vidio da Patrick u jednom intervjuu plače zbog pitanja o ocu, što mu je odgovaralo za tu ulogu.

Nakon toga je izašao iz cipela ‘dobrog dečka’ te u filmu ‘Point Break’ glumio seksi surfera koji ujedno pljačka banke, a u čiju se ekipu infiltrira FBI agent kojeg je glumio Keanu Reeves. Njih dvojica ostvare neobično prijateljstvo.

Dok je snimao film ‘The Beast’ 2007. godine, počeo je imati probleme s boli u trbuhu, a samo dvije sedmice nakon toga dijagnosticiran mu je rak gušterače. Odmah je krenuo s liječenjem, ali do početka 2009. godine rak se već proširio i na druge organe.

Preminuo je 14. septembra 2009. godine.

Nakon smrti njegovi prijatelji su tvrdili kako je udovica Lisa pravo oličenje zla. Rekli su da ga je vrijeđala, tukla, varala i držala u kućnom pritvoru. Patrick je pao na svega 40-ak kilograma prije smrti, nije smio izlaziti, a navodno ga niti porodica i prijatelji nisu smjeli posjećivati.

– Volio ju je svim srcem, ali to je stvarno bila veza na granici ljubavi i mržnje. Ona bi tukla njega, on bi udarao zidove i namještaj. Jako su se svađali, znali su uništiti hotelske sobe, automobile, njihov dom. Bila je to jako nasilna veza – ispričao je prijatelj glumca.

Patrick je s Lisom u braku bio 34 godine. Nisu imali djece, a kad je preminuo, Lisa je rasprodala sve njegove stvari. U oporuci je pisalo da Swayze sav novac koji je imao, oko 40 miliona dolara, ostavlja Lisi. Njegova porodica nije dobila ništa.

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje