Utorak, 23. Aprila 2024.
Tuzlanski.ba logo

Banjalučanka Anđela Gajić otputovala na izbor Miss Svijeta: Iskreno bih voljela da se zaustave svi ratovi koji se vode

Preuzmite sliku

Banjalučanka Anđela Gajić, Miss Bosne i Hercegovine 2023 otputovala na izbor Miss Svijeta u Indiju, a pronašla je i malo vremena za intervju, kako bi s nama podijelila svoje utiske, kako se osjeća, kako teku pripreme I šta sve očekuje na izboru Miss Svijeta.

Pod pokroviteljstvom Indijske korporacije za razvoj turizma, 71. Miss svijeta Festival održava se od 18.02. do 09.03. 2024 u Indiji, a veliko finale će se održati u Mumbai.

 • Anđela se trenutno nalazi na pripremama za izbor Miss Svijeta u The Ashok Hotel, New Delhi. Nakon nekoliko dana, svi zajedno planiraju nastavak priprema u Aurika Hotel, Mumbai.

  Inače, BiH predstavnica Anđela Gajić već se mjesecima priprema za svjetsko natjecanje, gdje će samo jedna od 120 predstavnica postati nova Miss Svijeta i naslijediti aktuelnu Miss World Karolinu Bielawsku iz Poljske.

  Mlada banjalučanka Anđela Gajić je pronašla malo vremena za intervju, kako bi s nama podijelila svoje utiske, kako se osjeća, kako teku pripreme i šta sve očekuje na izboru Miss Svijeta.

  Možete nam se kratko predstaviti?

  Moje ime je Anđela Gajić i čast mi je predstavljati svoju prelijepu državu Bosnu i Hercegovinu na 71. Festivalu Miss svijeta. Imam 18 godina i učenik sam srednje medicinske škole. Uživam pomagati ljudima i smatram se vrlo ljubaznom, suosjećajnom osobom koja voli druge. Želim svoj život posvetiti medicini i zalaganju za dobrobit drugih. Kao mala sam se uvijek bavila sportom. Trenirala sam tenis, plivanje, karate, odbojku i igrala folklor.

 • Dolazite iz grada Banja Luke. Šta ćete reći o svom gradu I šta bi izdvojili kao najatraktivniju turističku lokaciju u gradu Banja Luka?

  Da, dolazim iz Banje Luke, predivnog grada u Bosni i Hercegovini, poznat kao grad zelenila, lijepo uređenih parkova i zelenih površina. Izdvojiila bih naravno Kastel, kao najveću tvrđavu i najstariji spomenik u gradu Banja Luka, a koji se nalazi u centru grada na obali rijeke Vrbas.

  Kako su tekle vaše pripreme pred odlazak u Indiju i malo o planovima?

  Planiram da upišem Medicinski fakultet u Banjoj Luci, koji je jedan od najcjenjenijih fakulteta na Balkanu. Pred sami odlazak u Indiju snimali smo promotivne video materijale za izbor Miss Svijeta. Ovom prilikom želim da se zahvalim i pozdravim sve studente iz Indije koji su odabrali da studiraju medicinu u mom gradu, jer Banja Luka je poznata kao studentski grad. Inače, ono što najviše volim kod svoje zemlje je naše poznato gostoprimstvo. Gdje god da dođete, srdačno ćemo vas dočekati.

  Trenutno se nalazite u Indiji. Kako ste podnijeli putovanje?

  Da, stigla sam u Indiju, bez problema. Željela bih iskoristiti ovu priliku da zahvalim Veleposlanstvu Indije u Budimpešti na divnom gostoprimstvu, jer sam prije samog puta posjetila njihovu Ambasadu u Mađarskoj. Posebno zahvaljujem g. Rajeev Kumar, g. Mukesh Kumar Srivastava i svim ostalim zaposlenicima Veleposlanstva Indije u Budimpešti na toploj dobrodošlici. I naravno velike zahvale Direkciji Miss BiH za Miss Svijeta jer su mi omogućili ovo divno i nezaboravno životno putovanje na kojem s ponosom predstavljam svoju državu Bosnu i Hercegovinu na 71. Miss svijeta Festivalu.

 • Kako izgleda vaš jedan dan na pripremama za izbor Miss Svijeta?

  Ovdje u New Delhiju, uglavnom ustajemo jako rano jer doručak počinje u 06h. Veče ranije dobijemo raspored i sva dešavanja za sljedeći dan. Tempo je prilično dinamičan. Svakodnevno imamo photo i video snimanja, probe koreografija za nastupe, tu su i mnogobrojni intervjui, te pripreme za natjecanja u raznim kategorijama. Slabo imamo slobodnog vremena. Zanimljivo je u svakom slučaju, i presretna sam što sam ovdje. Puno toga učimo korisnog za život, a organizatori se trude da nam pomognu i da uživamo u ovom novom životnom iskustvu. Na spavanje obično idemo nakon zajedničke večere, oko 23h.

  Takođe nas zanima kako teku pripreme za izbor Miss Svijeta? Šta se vama najviše sviđa?

  Na izboru za Miss Svijeta, imamo jako zanimljive aktivnosti, kao što su Miss World Top Model, Sport, Talent, Multi Media a jedna od najznačajnijih aktivnosti je prezentacija projekta “Beauty with a purpose”, odnosno “Ljepota s svrhom”, koja ujedno predstavlja najvažniji dio izbora Miss Svijeta, kada svaka od nas 120 djevojaka predstavlja svoj humanitarni projekat.

 • Kako bi nam vi opisali Miss svijeta Festival i šta znači “ljepota sa svrhom”?

  Izbor Miss Svijeta, koji u svom predznaku nosi naziv “Ljepota sa svrhom”, najstariji je internacionalni izbor ljepote, postoji već 71 godinu i ove godine okuplja preko 120 zemalja svijeta. Inicijativom “Ljepota sa svrhom” radi se na prikupljanju sredstava za mnoge dobrotvorne svrhe svih ovih godina. Više od milijardu dolara donirano je lokalnim i međunarodnim organizacijama za pomoć djeci u nepovoljnom položaju širom svijeta. Vlasnici licenci kao I predstavnice svojih država se aktivno trude, iz godine u godinu, obrađivati teme koje su od interesa za društvo I državu.

  U čemu se sastoji Vaša kampanja “Ljepote sa svrhom”?

  Iako imam samo 18 godina, dobro znam šta želim u životu – želim pomagati drugima. Kroz praksu i volonterski rad, najteže mi je gledati malu djecu koja imaju problem, i koja se muče s bolestima. U cilju promocije volonterizma, naziv mog projekta “Ljepota sa svrhom” je “Pomozimo zajedno – Volontiraj” – gdje pozivam mlade osobe na volonterski angažman. Jačanje i promovisanje volonterizma, civilnog aktivizma, omladinskog i humanitarnog rada, te osnaživanje mladih I drugih članova društva da budu pokretači pozitivnih promjena u svom gradu te da doprinesu razvoju svoje zajednice – poruka je moje kampanje “Ljepote sa svrhom”.

  Vjerujem da svaki pojedinac, ma koliko bio mlad, nosi u sebi potencijal za određena pozitivna djela. Vjerujem u snagu mladih ljudi i njihov potencijal da pokrenu promjene. I ovom prilikom pozivam mlade ljude da rade na ličnom i profesionalnom razvoju, da budu inicijatori kreativnih ideja, da se uključe u volonterske aktivnosti te da daju svoj doprinos razvoju svoje zajednice kako zbog sadašnjih tako i zbog budućih generacija. Jedino pozitivnim koracima možemo ići ka boljem društvu.

 • Šta ste poručili mladim osobama poput Vas, kada je u pitanju vaša kampanja “Ljepota sa svrhom” na izboru Miss Svijeta?

  Želite li i Vi pomagati drugima? Ako je vaš odgovor – da – Volontirajte! Volontiranje je vrlo velikodušan i humani čin. U sedmici koja ima sedam dana po 24 sata, dovoljno je izdvojiti jedan sat da biste nekom pomogli. Umjesto gledanja TV-a, surfanja po internetu, uzaludnog trošenja vremena – poklonite nekome svoje vrijeme. Ne postoji veća radost od osmijeha osobe kojoj ste dali malo svog vremena. Sretna sam ako mogu biti ruka pomoći onima kojima to doista treba. Vratiti osmjeh na dječija lica je iskustvo kao niti jedno prije.

  Šta biste poručili mladim djevojkama, koje se žele prijaviti na izbor Miss BiH za Miss Svijeta?

  Voljela bih poručiti djevojkama da slijede svoje srce, bez obzira na sve prepreke. Da vjeruju u sebe, da ulažu u svoje znanje, da rade na svom ličnom i profesionalnom razvoju i da uvijek budu svoje, da ne ovise o nikome i da iza njih uvijek stoji pošten trud i rad, koji je uvijek na cijeni. Poručila bih da se prijave na izbor za Miss BiH za Miss Svijeta jer je to predivno životno iskustvo gdje mogu puno toga naučiti kroz intelektualne radionice različitog sadržaja, a koje su bitne za razvoj kompletne ličnosti.

 • Uobičajena pitanja na izboru za Miss svijeta su: ako vi budete izabrani za Miss svijeta, koja bi bila vaša poruka?

  Ako budem izabrana za Miss svijeta, iskoristila bih priliku da promovišem ideje pravde, slobode, jednakosti, tolerancije u svijetu. Ja bih iskreno i od sveg srca voljela da se zaustave svi ratovi koji se vode u pojedinim zemljama. Apelirala bih na mir u svijetu, koji je danas potrebniji nego ikad, pozvala na toleranciju i jačanje skladnijih međuljudskih odnosa.

  A u mojoj zemlji bih voljela da svi zajedno više radimo na zajedništvu, prosperitetu za svjetliju i jaču državu Bosnu i Hercegovinu. Upravo tako glasi i slogan ovogodišnjeg Miss svijeta – jedna budućnost, jedna zemlja, jedna porodica.

  Inače, finalni izbor Miss Svijeta će se održati na dan 09.03.2024 godine u Jio world Convention Centre, što predstavlja najvažnije mjesto u Indiji za svjetske događaje.

  Našoj Anđeli želimo puno sreće u Indiji!

  Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje