Petak, 1. Marta 2024.
Tuzlanski.ba logo

Alec Baldwin zvanično optužen za ubistvo

Preuzmite sliku

Slavni glumac Alec Baldwin je danas i zvanično optužen za ubistvo snimateljke Halyni Hutchins na snimanju filma „Rust“ u oktobru 2021. godine.

Baldwin je optužen za ubistvo iz nehata, kako je i najavljeno ranije ovog meseca, piše Daily Mail.

Kao što se i očekivalo, Baldwin jek optužen za ubistvo iz nehata u smrti snimateljice Halyne Hutchins na snimanju filma “Rust”.

Hannah Gutierrez-Reed, oružara filma, također je optužena za ubistvo iz nehata. Oboje se terete za krivično djelo iz nehaja koje je rezultiralo smrću Hutchinson.

Mary Carmack-Altwies, tužiteljica u Santa Feu, objavila je 19. januarada će podići optužnicu. Baldwin i Gutierrez-Reed suočeni su s kaznom do 18 mjeseci zatvora ako budu osuđeni.

Potencijalno, mogu bit sankcionirani i sa petogodišnjom zabranom upotrebe vatrenog oružja.

Baldwin se pripremao za scenu kada je njegov Colt 45 opalio 21. oktobra 2021., ubivši Hutchins i ranivši reditelja filma, Joela Souzu.

Baldwin je tvrdio da nije povukao okidač, iako je analiza FBI-a pokazala da je pištolj radio normalno.

Pištolj je trebao sadržavati samo lažne metke. Međutim, u pištolju se nekako našao pravi metak. Gutierrez Reed je napunila pištolj.

Tužitelji su naveli da nijedno od njih nije poduzelo odgovarajuće sigurnosne mjere. Tvrde da bi Hutchins bila živa da su svoj posao obavljali ispravno.

Advokati optuženih tvrde su da su njihovi klijenti nevini. Predviđaju da će biti oslobođeni na sudu.

“Ova odluka iskrivljuje tragičnu smrt Halyne Hutchins. Predstavlja užasnu pogrešku. Borit ćemo se protiv ovih optužbi i pobijedit ćemo”, rekao je Baldwinov advokat Luke Nikas.

Advokati Gutierrez- Reed rekli su da je istraga bila “vrlo manjkava”.

“Namjeravamo iznijeti punu istinu na vidjelo. Vjerujemo da će Hannah porota biti osloboditi krivice”, rekli su oni.

David Halls, prvi pomoćnik redtelja, pristao je na prekršajnu prijavu za nesavjesno korištenje oružja. Prema sporazumu o priznanju krivice, bit će uvjetno osuđen na šest mjeseci.

Gutierrez-Reed i Baldwin moraju se “prvi put pojaviti” na sudu u Novom Meksiku – iako se to može učiniti na daljinu. Imaju pravo na preliminarno saslušanje u roku od 60 dana. Nakon čega tužitelji moraju pokazati dovoljno dokaza da slučaj dovede do suđenja.

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

Ključne riječi: , ,