Zbog čega je važno da obratite pažnju na rok trajanja flaširane vode?
Foto: Tuzlanski.ba

Vjerovatno znate da tokom ljeta ne trebate piti vodu iz boce koju ste ostavili u vrelom automobilu koji je satima stajao na otvorenom parkingu.  Ako niste znali, u nastavku ćemo objasniti zašto.

A jeste li znali da voda u boci ima rok trajanja koji mora biti istaknut na ambalaži? Tako je. I voda u boci ima rok koji može isteći. Razlog zašto meso ili mliječni proizvodi imaju ove datume je potpuno razumljiv, ali zašto ga ima i voda u boci upravo ćete saznati.

Kako se ispostavilo, ne treba nas zabrinjavati kvaliteta vode, već pakovanje u kojem voda dolazi.

Riječ je o plastici koja može biti PET, što znači polietilen tereftalat. U pitanju je prozirna termoplastična smola od koje se prave plastične boce za maloprodaju i koje su namijenjene za jednokratnu upotrebu. Druga vrsta plastike od koje se prave boce je polietilen visoke gustoće (HDPE). Ovdje je riječ o tzv. „dobroj“ plastici, za koju postoji najmanja vjerovatnoća ispuštanja štetnih supstanci.

Međutim, obje plastike počet će ispuštati svoje štetne supstance po isteku roka na boci, a posebno one koje su izložene toplini sunca, u vrućim automobilima ili dostavnim vozilima, navodi Amy Leigh Mercee, stručnjakinja za holistički zdravstveni rad i autorica bestselera, prenosi index.hr.

"Toksičnost koja se nalazi u plastičnom materijalu ulazi u vodu", navodi Amy.

Ona ne samo da mijenja okus vode, već može stvoriti ozbiljne zdravstvene probleme. Porozna plastika loše utiče na endokrini sustav, izaziva neurološke probleme i oštećuje imunološki sistem.

"Mnoge kompanije koje pune vodu u boce ispisuju dvogodišnji rok trajanja", kaže Mercee, ali priznaje da je to prilično proizvoljan broj. Ne postoji precizan način kako tačno predvidjeti kada voda u boci više nije dobra za piće, ali prema riječima Mercee razumna je pretpostavka da što je duže boca u prometu, veća je vjerovatnoća da će biti izložena toplini ili početi proces degradacije plastike, pa odatle i „standard“ roka trajanja od dvije godine.

Ona također upozorava da kvaliteta vode može ovisiti o nekoliko različitih faktora.

"Čak i potpuno nova plastična boca koja je satima ili više bila u vozilu tokom velikih vrućina može imati štetne i otrovne spojeve", navodi Amy.

Ako se pridržavate uobičajenih pravila: pijete vodu u razumno kratkom razdoblju nakon što je kupite, držite je u frižideru, odnosno, ne izlažete je jakoj toplini i gledate datum proizvodnje i rok trajanja, voda u plastičnim bocama bi trebala biti savršeno sigurna. (Tuzlanski.ba)