Foto: Tuzlanski.ba

Skoro da ne postoji osoba koja je posjetila Tuzlanski kanton, a da na spisak lokacija vrijednih posjete nije upisala Jezero Modrac.

Jezero Modrac je jezero smješteno u blizini grada Lukavca. Nastalo je 1964. godine izgradnjom brane na rijeci Spreči. Jezero se prostire na oko sedamnaest kvadratnih kilometara i pruža bajkovit pogled zbog kojeg je dobio i epitet "lukavačko more".

Iako je ova akumulacija, jedna od najvećih u bivšoj Jugoslaviji, izgrađena s ciljem pružanja vodene opskrbe industrijskim postrojenjima Tuzle i Živinica,  danas je Modrac transformisan u privlačno odredište za odmor na ovom području, s brojnim turističkim objektima i sadržajima.

Raj za ribolovce

Jezero Modrac je posebno značajno za ribolovce jer obiluje raznim vrstama ribe, a zbog svoje dubine od oko 20 metara, krije brojna iznenađenja. Tako je ovo jezero poznato i po tome da su baš ovdje upecani somovi od skoro stotinu kilograma težine.

"Jeste, bilo je Boga mi dobrih ulova, ima i fotografija, neki su bili i do dva metra dužine, to je ponos za nas ribolovce kad' se desi. Mi to kažemo da je 'riba života'...", priča nam veselo jedan ribolovac.

No, kada je riječ o ribolovu, ne radi se samo o pecanju. Važno je i ono što ovaj sport donosi u psihološkom segmentu.

"Ribolov je susret čovjeka sa prirodom, ali i sa svojim mislima. Ovdje ste važni vi i jezero.", kaže nam stari ribolovac koji bar jednom sedmično dolazi na Jezero Modrac po svoju, kako kaže, terapiju u prirodi.

Ribolovci ne kriju ni zabrinutost zbog zagadenja kojem je, najčešće, uzrok ljudski faktor.

"Ljudi dođu. Uživaju u ljepoti, a onda ostave smeće iza sebe. Bace ga u jezero. Zagađuju nam tako sve", pričaju nam.

Apeluju na sve posjetioce da vode računa o prirodi. Priroda nam mnogo daje, uzvratimo joj brigom i pažnjom, kažu.

Vožnja čamcima idealna atrakcija za parove

Za one koji svoje životne odabranike žele odvesti od svakodnevnice i priuštiti im nezaboravan dan, idealna je vožnja čamcima po Jezeru Modrac. Na jezeru se uvijek nalaze bar dva – tri vlasnika sa čamcima opremljenim i pogodnim za vožnju te, po simboličnoj cijeni od tek dvije ili tri marke, provozaju zainteresovane po jezeru.

"Upravo smo bili na jednoj vožnji. Zaista je predivno. Prizor je magičan, uživala sam.", kaže nam jedna djevojka.

Vožnje su, osim za parove, pogodne i za veće grupe ljudi. Odlična je ovo atrakcija za porodicu i prijatelje.

Ulaganjem do turističkog bisera

Jezero Modrac zbog lokacije i izgleda, ima potencijal da postane turistički biser koji će privlačiti građane iz cijele Bosne i Hercegovine, ali u šire, no neophodna su ulaganja s ciljem napretka.

"Jezero Modrac  je devedesetih godina bilo jedno od najpopularnijih kupališta na području Tuzlanskog kantona. Skoro 15.000 turista iz Tuzle, Zenice, ali i drugih mjesta, dolazilo je na “bosansko more”, kamo sreće da vratimo taj stari sjaj", mišljenja su građana na društvenim mrežama na spomen ovog jezera.

Razlog zbog kojeg ovaj biser nije pogodan za kupanje je taj što industrijska postrojenja ispuštaju ogromne količine zagađene vode u Modračko jezero pa ono ne zadovoljava minimum ekoloških standarda. No, uz malo volje, sve bi se dalo riješiti.

"Počeli smo raditi na Modracu. Velike i značajne pripreme su u toku.", izjavio je svojevremeno Edin Delić, gradonačelnik Lukavca.

Ukoliko se uistinu pokrene 'kolo sreće' za Jezero Modrac, ono će zasigurno uzvratiti i ovo područje podići na ljestvici turističkih potencijala.

I baš kao što jedan od naših sagovornika, građana Lukavca reče: "Dok mi tragamo za blagom, blago nam je pred očima."  Jezero Modrac to uistinu jeste.

(Projekat podržava Federalno ministarstvo okoliša i turizma FBiH)