Vlada TK izdvaja 450.000 KM za projekte unapređenja turističke infrastrukture
Foto: Tuzlanski.ba

Vlada Tuzlanskog kantona utvrdila je danas na sjednici uslove, kriterije i postupak raspodjele sredstava za sufinansiranje razvoja i unapređenje javne turističke infrastrukture na području Tuzlanskog kantona. Za tu namjenu planirano je 200.000 KM.

Uslovi i kriteriji su usklađeni sa strateškim ciljevima i prioritetima iz Strategije razvoja turizma TK za period 2024-2029. godina.

Grantovi iz sredstava planirani su za sufinansiranje projekata čija su ulaganja u razvoj i unapređenje turizma usmjerena poticanju razvoja održivog turizma, te unapređenju konkurentnosti turizma TK, a kojima će se podržati ulaganje u unapređenje javne turističke infrastrukture, te stimulisati aktivnosti povezane s ekološki odgovornim razvojem turizma u TK.

Bespovratna sredstva će se odobravati lokalnim turističkim zajednicama, neprofitnim organizacijama i udruženjima za projekte koji će se realizovati isključivo na području TK.

Javni poziv za podnošenje prijava za korištenje navedenih sredstava bit će objavljen na web stranicama Vlade TK  i Ministarstva trgovine, turizma i saobraćaja TK  u roku od trideset dana.

Također, Vlada TK je danas utvrdila i uslove, kriterije, način i postupak raspodjele novčanih sredstava za kapitalne transfere u oblasti turizma, te je za pomoć privrednim subjektima, odnosno privatnim preduzećima i poduzetnicima u oblasti turizma i ugostiteljstva planirano 250.000 KM.

I ova sredstva bit će odobrena na osnovu Javnog poziva, koji će u narednih 30 dana biti objavljen na web stranicama Vlade TK i Ministarstva trgovine, turizma i saobraćaja TK.

Vlada je utvrdila Plan upisa učenika u prvi razred srednjih škola TK za školsku 2024/2025. godinu. Ovim dokumentom omogućava se upis 5.328 učenika u 29 srednjih škola Tuzlanskog kantona.

Prema informacijama Pedagoškog zavoda TK, osnovnu školu završavaju 4.024 učenika, što je za 1.304 učenika manje nego u dostavljenom Planu upisa, ali istovremeno omogućava svim učenicima da uz određeni izbor, nakon osnovnog, nastave srednjoškolsko obrazovanje.

Najveće odstupanje od broja svršenih osnovaca je na području Grada Tuzla, gdje je planiran upis 2.040 učenika ili 1.103 učenika više u odnosu na broj učenika koji završavaju osnovnu školu na području Tuzle.

Ovo odstupanje je opravdano, jer dugogodišnja praksa pokazuje da određeni broj učenika sa drugih općina upisuju srednje škole u Tuzli, a broj takvih učenika je veoma teško planirati.

Vlada je danas odobrila 40.000 KM, Crvenom križu TK za 2024 godinu za operativne troškove i troškove rada. Na ime kapitalnih ulaganja u Područnu školu Požarike (objekat u pripremi) Grad Gradačac je odobrio 25.000 KM Javnoj ustanovi OŠ "Ivan Goran Kovačić" Gradačac.

Vlada je na danas održanoj sjednici imenovala radnu grupu sa zadatkom da pripremi tekst posebne Uredbe kojom će definisati kalendar aktivnosti u institucijama TK za sistematsko obilježavanje kulture sjećanja na genocid nad Bošnjacima u zaštićenoj zoni UN Srebrenica. (FENA)