Subota, 25. Maja 2024.
Tuzlanski.ba logo

Plastični hirurg upozorava da popularna vježba uzrokuje brže starenje

Preuzmite sliku

Plastični hirurg upozorava da jedna vježba uzrokuje brže starenje.

“Pola mojih pacijenata me voli zbog toga što im kažem, a pola me mrzi”, rekao je dr. Gerald Imber u isječku objavljenom na TikToku.

Dr. Imber, koji se specijalizirao za zahvate lica i tijela, tvrdi da je riječ o trčanju. Pritom pojašnjava da je povremeno trčanje u redu, ali sve više od nekoliko kilometara svaki drugi dan je previše.

“Jeste li ikada vidjeli dugogodišnjeg trkača koji nije imao mršavo, staro lice? To se događa”, dodao je.

@geraldimbermd Did you know there are exercises that can accelerate your wrinkles? #skincareover50 #skincareover40 #plasticsurgery #plasticsurgery #plasticsurgeon #nycdoctor #manhattan #nyc ♬ original sound – Gerald Imber, MD

Prema ljekaru, trčanje ne utiče samo na crte lica već uzima danak i na drugim dijelovima tijela, prenosi index.hr.

“Odlaze koljena, zglobovi i leđa”, tvrdi.

Unatoč svim negativnim učincima koje trčanje može imati na tijelo, ljekar je priznao da tjelovježba ima dobrobiti pa je ponovio svoju tvrdnju da je sve uredu dok se radi umjereno.

Inače, triatlonka dr. Kiya Movassaghi tvrdi da je izgled lica trkača uzrokovan mršavom figurom i stalnim izlaganjem suncu.

“Te karakteristike imaju i vrtlari, skijaši, građevinski radnici, surferi, jedriličari, teniseri, biciklisti, igrači golfa. Kako starimo, naša koža proizvodi manje kolagena i elastina, a izlaganje UV zrakama ubrzava taj proces”, poručila je. (Tuzlanski.ba)

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje