Četvrtak, 9. Maja 2024.
Tuzlanski.ba logo

Isprobajte neki od ova tri trika i očistite masnoću s roštilja u tren oka

Preuzmite sliku

Prvi maj, Međunarodni praznik rada je pred vratima, a neradne dane za ovaj praznik mnogi će iskoristiti u  u prirodnom okruženju uz roštilj.

Nakon ugodnog dana i ukusnog roštilja, slijedi ne toliko primamljiv posao čišćenja roštilja, zato su korisni savjeti pomoću kojih ćete lako očistiti rešetku roštlilja te otkloniti masnoće i neugodne mirise i spremiti roštilj za sljedeće druženje.

Postoji nekoliko laganih trikova uz koje ćete brzo očistiti roštilj.

1. Sirće i crveni luk

Prvo zagrijete roštilj i pošpricate ga sirćetom kako bi se masnoće što brže rastvorile. Nakon togs ćete lukom otkloniti masnoće, tako što ćete polovicom luka očistiti rešetku. Također, zgužvanom alumijniskom folijom očistite rešetku, a na kraju isperite vodom.

2. Sirće i voda

Roštilj ćete vrlo lahko očistiti i s alkoholnim sirćetom. Pomiješajte vodu sa sirćetom u jednakom omjeru, a potom stavite rešetku u vreću za smeće i dodajte mješavinu vode i sirćeta. Rešetku roštilja ostavite u vreći da odstoji preko noći kako bi se masnoće razgradile. Ne zaboravite sutradan rešetku saprati vodom.

3. Soda bikarbona

Soda bikarbona je saveznik u svakom čišćenju, pa će biti od pomoći i za roštilj. Jednostavno uzmite sodu bikarbonu pomijšajte je s vodom u omjeru jedan na prema tri, potom spužvicom i mješavinom sode bikarbone i vode čistite rešetku.

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

Ključne riječi: , ,