Subota, 25. Maja 2024.
Tuzlanski.ba logo

U Ankari održan skup za Gazu: SAD i Izrael misle da mogu upravljati cijelim svijetom

Preuzmite sliku

Članovi Turske omladinske unije (TGB) organizirali su u turskoj prijestolnici Ankari protest kako bi na taj način iskazali solidarnost sa studentima koji protestuju protiv izraelskih napada na Gazu u kampusima američkih univerziteta, javlja Anadolu.

Grupa mladih okupila se ispred američke ambasade te noseći zastave Palestine uzvikivala slogan “Palestinska borba je i turska borba”.

Predsjednik TGB-a Kayahan Cetin u obraćanju u ime grupe okupljenih kazao je da je vrlo važno izaći na ulice i iskazati protest protiv izraelskih napada na Palestince u Gazi.

 • “Pokrenuta je međunarodna intifada protiv imperijalističke Amerike i cionističkog Izraela, protiv Sjedinjenih Američkih Država (SAD), najvećeg pomagača i sponzora genocida koji čini Izrael. Ova intifada je međusobno povezana i sada se širi od univerziteta do univerziteta, od kampusa do kampusa”, rekao je Cetin.

  Naglasio je da SAD i Izrael smatraju da mogu upravljati cijelim svijetom.

  “Mislili su da će se Palestinci predati. Taj sićušni Pojas Gaze naučio je cijeli svijet da narodi koji se odupru nikada ne mogu biti poraženi. Sada su i univerziteti područja borbe i djelovanja da zaustavimo ovaj genocid”, kazao je Cetin.

  Kršeći privremenu odluku Međunarodnog suda pravde, Izrael nastavlja napade na Pojas Gaze gdje je od 7. oktobra prema podacima palestinskih zdravstvenih vlasti najmanje 34.454 Palestinaca ubijeno, uglavnom žena i djece, a 77.575 je povrijeđeno.

  Izraelski rat je gurnuo 85 posto stanovništva Pojasa Gaze u interno raseljene uz akutnu nestašicu hrane, čiste vode i lijekova, dok je 60 posto infrastrukture enklave oštećeno ili uništeno, podaci su Ujedinjenih nacija.

  Izrael je pred Međunarodnim sudom pravde optužen za genocid. Privremenom presudom u januaru Tel Avivu je naloženo da zaustavi genocidna djela i poduzme mjere kako bi se osiguralo pružanje humanitarne pomoći civilima u Gazi.

  Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

  Ključne riječi: , ,