Petak, 24. Maja 2024.
Tuzlanski.ba logo

Ovih šest karakteristika djeca nasljeđuju isključivo od očeva

Preuzmite sliku

Očevi doprinose jedinstvenom skupu gena koji mogu oblikovati različite aspekte života njihove djece – od ličnosti do urođenih talenata.

1. Visina

Postoji najmanje 700 genetskih varijacija koje su “odgovorne” za visinu djeteta. Iako su one spoj gena majke i oca, postoje dokazi da očevi geni igraju veću ulogu u visini, navodi Family Education.

2. Biološki spol

Muškarci su odgovorni za određivanje biološkog spola djeteta. Kao što je poznato, oni daju Y hromosom dječacima i X hromozom djevojčicama. Istraživači su također otkrili da omjer spolova u porodicama prati očevu, a ne majčinu stranu. Naprimjer, ako je muškarac ima više braće, veća je vjerovatnost da će njegova djeca biti muškog spola.

3. Y-hromosom povezane bolesti

Budući da dječaci imaju spolni hromosom XY, moraju svoj Y hromosom naslijediti od oca. To znači da nasljeđuju sve gene na ovom hromosomu, uključujući stvari poput proizvodnje sperme i druge isključivo muške osobine.

To također znači da će dobiti bilo kakve poremećaje uzrokovane mutacijama u genima na Y – hromosomu.

Oni se nazivaju Y-vezani poremećaji. Nema ih mnogo jer je hromosom Y malen i ne sadrži mnogo gena, ali uključuju hipertrikozu ušiju, stanje u kojem ima više dlaka nego inače na vanjskom uhu i isprepletene nožne prste, stanje u kojem drugi i treći nožni prst spojeni su mrežom.

4. Mentalne bolesti

Genetika također igra ulogu u hemijskoj ravnoteži u nečijem mozgu. Kako muškarci stare, kvalitet njihove sperme opada. Ovo je jedan od razloga zašto muškarci koji su se kasnije ostvarili kao očevi mogu svojoj djeci prenijeti mutirane gene koji mogu dovesti do problema s mentalnim zdravljem ili mentalnih bolesti.

5. Temperament i druge karakteristike ličnosti

Inteligencija, temperament i druge karakteristike ličnosti imaju genetsku komponentu i stoga se mogu naslijediti. Zapravo, istraživanja su pokazala da su neke osobine od 30 do 60 posto nasljedne. Dakle, očevi mogu očekivati da će djeca naslijediti neke njihove osobine.

6. Bijelo masno tkivo

Istraživanja su također pokazala da od očeva nasljeđujemo bijelo masno tkivo. Kod zdravih ljudi ono čini 20 posto ukupne tjelesne težine muškaraca i 25 posto tjelesne težine žena. Ukoliko imamo previše bijelog masnog tkiva, dolazi do rizika od srčanih bolesti i gojaznosti.

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

Ključne riječi: , ,