Foto: Tuzlanski.ba

Budući da je spavanje pored nekoga inherentno čin povjerenja, način na koji spavate pored svog partnera može vam reći mnogo toga o vašoj vezi. 

Stručnjaci kažu da položaj u kojem spavate može poslati niz signala o osjećanjima jedno prema drugom, vašim prioritetima kao paru i snazi ​​vaše veze.

Jedno prema drugom

Spavanje okrenuto jedno prema drugom pokazuje emocionalnu otvorenost, kažu stručnjaci za Best Life.

"Parovi koji spavaju jedan prema drugom često imaju blisku, intimnu vezu. Oni vjeruju jedno drugom", kaže Amy Braun , LCPC, licencirani klinički profesionalni savjetnik . "Ovaj položaj ukazuje na emocionalnu i fizičku bliskost, jer omogućava kontakt očima i laku komunikaciju."

Okrenuti jedno od drugog

Kada su oba partnera okrenuta prema vanjskim stranama kreveta umjesto jedan prema drugom, to ponekad može signalizirati niži nivo intimnosti ili povezanosti. "Uobičajeno je da parovi ponekad spavaju u ovom položaju, posebno ako su se posvađali", napominje Braun.

Međutim, brzo dodaje da spavanje u ovoj pozi ne znači nužno da veza ima niži nivo povezanosti, prenosi Tuzlanski.ba.

"Spavanje okrenuto leđima jedno drugom moglo bi ukazivati ​​na želju za ličnim prostorom i neovisnošću", objašnjava savjetnik.

U položaju "kašika"

Kada par spava u položaju "kašika", odmaraju se okrenuti u istom pravcu, a jedna osoba drži drugu. Ovo je posebno privržen način spavanja - onaj koji najčešće signalizira intimnost i udobnost, kao i "njegujuću i zaštitničku dinamiku u vezi", kaže Braun.

Međutim, to također može ukazivati ​​na neravnotežu moći jer su dvije "kašike" u različitim ulogama. „Partner na vanjskoj strani 'kašike' često preuzima zaštitnu ulogu, dok partner iznutra može tražiti sigurnost", objašnjava Braun.

Jedan partner na prsima drugog

Ako spavate naslonjeni na partnerova prsa (ili obrnuto), to sugeriše dubok osjećaj romantike i zadovoljstva u vezi. Često se povezuje s "fazom medenog mjeseca" veze, koja se javlja u prvim mjesecima ili godinama upoznavanja.

"Ovaj položaj može značiti povjerenje i udobnost. Partner naslonjen na grudi traži utjehu i emocionalnu sigurnost, dok onaj ispod često preuzima ulogu zaštitnika", objašnjava Dominique Rice , PhD, IMFT-S, holistički seksualni terapeut sa The Umjetnost ljubavi i intimnosti .

Isprepleteni

Spavanje isprepleteno sa svojim partnerom često označava "duboku i strastvenu vezu", objašnjava Braun. "To sugeriše snažnu želju da budete fizički i emocionalno bliski. Ova pozicija često ukazuje na snažnu romantičnu vezu i osjećaj jedinstva."

Grant Lewis, osnivač Dream HQ-a , kaže da je ovaj položaj spavanja češći kada su emocije na vrhuncu: "To je obično znak nove ili obnovljene veze.

Oboje osobe spavaju na stomaku

Kada oboje spavaju na stomaku, to se često svodi na fizičku udobnost, kažu stručnjaci. Međutim, to također može sugerisati da par cijeni nezavisnost i poštovanje svojih ličnih potreba umjesto upadljivog iskazivanja naklonosti.

"To ne znači nužno da postoji nedostatak veze, ali može sugerisati da oba partnera cijene svoj lični prostor", kaže Braun.

U poziciji morske zvijezde

Konačno, ako jedan partner u paru spava u položaju morske zvijezde, to može ukazivati ​​na nezdravu dinamiku moći ili neosjetljivost na potrebe drugog partnera.

"Jedan partner koji se širi i zauzima puno prostora može ukazivati ​​na dominaciju ili sebičnost u vezi, posebno ako je drugi partner ograničen na mali prostor", kaže Michelle King, LMFT, terapeutkinja iz Ocean Recovery .

Međutim, također je važno napomenuti da neki ljudi zaista nemaju kontrolu nad svojim položajem dok spavaju. "Od suštinske je važnosti pristupiti ovim tumačenjima s oprezom, jer individualna udobnost i navike spavanja mogu igrati značajnu ulogu", dodaje Rice. "Ono što može biti istina za jedan par, možda nije za drugi. Najbolji pokazatelj zdravlja veze je otvorena komunikacija između partnera."