Znate li zašto vaš pas naginje glavu dok mu nešto govorite?
Foto: Tuzlanski.ba

Pas može naginjati glavu kao odgovor na određene riječi koje bi mu mogle biti značajne, poput 'poslastica', 'loptica', 'idemo', ali i ako mu nos smeta da vam bolje vidi usta dok pričate

To mu pomaže da bolje čuje

Psi imaju izuzetno osjetljiv sluh i sposobni su registrovati daleko veći raspon frekvencija od ljudi. Stoga je jedno od objašnjenja zašto naginju glavu i to jer i ta navika pomaže postavljanje vanjskog dijela uha u pravu poziciju, a sve kako bi mogli locirati izvor tog zvuka.

- Oni mogu naginjati glavu i kao odgovor na određene riječi koje bi im mogle biti značajne, poput 'poslastica', 'loptica', 'idemo' - objašnjava Wailani Sung, stručnjakinja za ponašanje životinja.

Jednako je i kada psu govorite nešto što ne razumije potpuno pa nagne glavu lijevo ili desno. To može biti prirodni odgovor na stvari koje čuje, a koje ga asociraju na nešto fino i zabavno, nešto poznato, ali nije posve siguran da pričate o tome.

- Pas pokušava shvatiti što govorite, što znači da možda pokušava slušati riječi koje razumije ili su mu značajne. Psi znaju naginjati glavu i kada procjenjuju neobične ili nove zvukove, oni su znatiželjna bića - kaže Wailani Sung.

- Znaju naginjati glavu jer su čuli riječ koja zvuči slično drugoj riječi koju znaju, ali ne zvuči potpuno isto i možda su malo zbunjeni - dodala je.