Foto: Tuzlanski.ba

Usljed konstantnih upozorenja i savjeta stručnjaka kako se zaštiti u udarnim toplotnim terminima, ne treba zanemarivati da su ove visoke temperature opasne i po životinje.

Psi i mačke, također mogu doživjeti toplotni udar, a ovo je spisak najčešćih simptoma i znakova kako možete prepoznati i adekvarno reagirati i pomoći im.

Simptomi za psa

Doktori govore o toplinskom udaru kod pasa (također toplinskoj pireksiji ili hiperpireksiji) kada se tijelo pregrije na preko 40 stepeni zbog nakupljanja topline. Ova nakupina topline narušava ravnotežu tekućina, kardiovaskularni sistem i kao rezultat toga, ostale pseće organe.

Osim toga, toplinski udar kod pasa mora se razlikovati od sunčanice. Sunčanica je pregrijavanje moždanih ovojnica. U usporedbi s nama ljudima, to se kod pasa događa prilično rijetko.

Ako primijetite jedan ili više sljedećih simptoma, moguće je da je vašem psu previše vruće ili da je čak žrtva toplinskog udara: povraćanje, proljev, nemirno ponašanje, neprekidno dahtanje, tamnocrvene desni i gubitak svijesti.

Šta možete učiniti kako biste pomogli svom psu?

Prije svega izbjegavajte izlaske u najtoplijim satima dana. Psi obično imaju malo vlažan nos: jako suh nos, naprotiv, pokazatelj je dehidracije i patnje na visokim temperaturama, ali i opeklina koje nastaju kao reakcija na pretjerano izlaganje suncu bez zaštite.

Ako pas ima toplinski udar, može proći neko vrijeme prije nego što dođete do veterinara. Stoga biste trebali odmah poduzeti sljedeće mjere: Budite mirni kako ne biste prenjeli nervozu na psa, Odvedite psa na hladnije, sjenovito mjesto. Ponudite mu da pije vodu.

Vlažite pseće krzno do kože hladnom – ali ne ledeno hladnom – vodom. Izbjegavajte zamatanje mokrim krpama kako ne bi došlo do onemogućavanja odvođenja topline. Ukoliko morate psa odvesti veterinaru,onda obavezno uključite klima uređaj u automobilu ili otvorite sve prozore.

Iako je veliki dio tijela zaštićen krznom, koje ujedno služi i kao štit od djelovanja UV zraka, neki dijelovi, kao što su prepone, unutarnja strana ušiju, donji dio šapa, nos su bez zaštite i tako su izloženi ultraljubičastim zrakama. Zbog toga je vrlo važno na ta područja nanijeti posebnu kremu za sunčanje za pse i provjeriti da se na tim najizloženijim mjestima ne pojavljuju znakovi opeklina – prije svega suhoća i ispucalost.

Simptomi za mačke

U medicinskim krugovima, toplinski udar se također naziva toplinska hiperpireksija. Javlja se kada tjelesna temperatura mačke poraste iznad 40 stepeni Celzijeva zbog izrazito toplog okruženja. Toplinski udar dovodi do poremećaja u radu kardiovaskularnog sistema.

Mačke, s druge strane, imaju manje šanse da dobiju sunčanicu jer se radi o oštećenju moždanih ovojnica toplinom. To se obično događa nama ljudima.

I mačke, kao i psi, ne mogu dugo izdržati na vrlo visokim temperaturama, ovo su simptomi stanja dehidracije i patnje koje ne treba podcjenjivati ​​za vašu mačku: suhe desni, gusta slina, loš apetit, nizak nivo energije, povraćanje i proljev.

Šta možete učiniti kako biste pomogli svojoj mački?

Postoje neke mjere prve pomoći koje možete sami poduzeti. Prije svega, važno je da ostanete mirni. Vaša ljubimica će odmah osjetiti nervozu koja će stvoriti dodatnu toplinu u tijelu. Kao prvi korak, osigurajte hladno i sjenovito okruženje za vašu mačku. Također, ponudite joj hladnu vodu.

Također, aktivno rashladite svoju mačku. Da biste to učinili, svoju ljubimicu možete zamotati u mokre peškire ili je pažljivo istuširati hladnom vodom. To omogućuje da vlaga na koži ispari i stvori hladnije okruženje.

Također, možete zamrznuti flašu vode možete, zamotati u peškir i staviti na mjesto gdje vaš ljubimac inače provodi najviše vremena. Ne zaboravite uvijek ostaviti vrlo svježu vodu u zdjelici.