![Jednostavna poslastica: Isprobajte tortu s jagodama](https://tuzlanski.ba/wp-content/uploads/2024/05/jagode-torta-ilustracija-2024-freepik.jpg?v1716724454)
Sezona jagoda je u jeku, a ako ne znate kakav desert da napravite sa ovim voćem, probajte ovaj recept za ukusnu tortu sa bijelom čokoladom i jagodama i oduševit ćete sve koji budu probali.
Sastojci:
6 komada žumanca,
250 g šećera kristal,
250 g jagoda,
750 ml slatke pavlake,
250 g bijele čokolade.
Priprema:
Izmiksajte žumanca i šećer, a kada smjesa postane pjenasta, stavite je da se kuha na pari.
Miješajte dok ne postane kremasto. Pomjerite s vatre i miksajte dok se ne ohladi. Operite jagode, uklonite im listiće, pa ih zgnječite viljuškom.
Potom pomiješajte slatku pavlaku sa jajima i šećerom, pa u to dadajte jagode.
Onda stavite smjesu u kalup za tortu. Ostavite u zamrzivaču preko noći.
Sutradan otopite bijelu čokoladu na pari ili u mikrovalnoj, pa je malo ohladite. Prelijte rastopljenu čokoladu preko torte i ostavite još pet minuta u zamrzivaču. Izvadite iz kalupa i ukrasite prema želji.
Prijatno!