Četvrtak, 30. Maja 2024.
Tuzlanski.ba logo

Zvizdić: Nikada u PSBiH neće biti usvojene izmjene Zakona o Ustavnom sudu BiH kako ih je predložila vladajuća koalicija u RS

Preuzmite sliku

Predsjedavajući Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine Denis Zvizdić saopćio je da nikada u Parlamentarnoj skupštini BiH neće biti usvojene izmjene Zakona o Ustavnom sudu BiH kako ih je predložila vladajuća koalicija u bh. entitetu RS, jer je Ustavni sud BiH dio Ustava BiH, a strane sudije se ne mogu i neće birati po kriterijima podobnosti, a ne stručnosti.

Također dodaje da Tužilaštvo BiH ne može ostati nijemo na čin rušenja ustavnog poretka BiH, posebno na članove Krivičnog zakona: 156. koji propisuje krivično djelo ”napad na ustavni poredak” i član 239. koji propisuje kao krivično i “odbijanje izvršenja odluka Ustavnog suda BiH.”

– Ured OHR-a, zemlje Kvinte kao i Vijeće sigurnosti UN će morati reagovati na suspenziju Dejtonskog mirovnog sporazuma i početak projekta secesije bh. entiteta RS. Zahtjevi za ocjenu ustavnosti antiustavnih odluka NSRS u vezi s Ustavnim sudom BiH (kao i u vezi sa neobjavljivanjem odluka OHR-a) su spremni i bit će podneseni ako bude odbijen veto Kluba Bošnjaka u bh. entitetu RS – poručio je Zvizdić na svojoj facebook stranici.

Po njegovim riječima, postoje realni pokazatelji da je EU konačno naučila da fondovi, grantovi i investicije moraju biti praćene sa provođenjem neophodnih reformi i usvajanjem zakona i strategija sa evropske agende BiH – u najkraćem, “prvo reforme pa novac”.

– Za očekivati je da kao prvi odgovor na početak secesije bh. entiteta RS, a što može dovesti do ozbiljne bezbjedonosne krize, EUFOR ili NATO rasporede dio vojnika na teritoriji Brčko Distrikta. I na kraju, a jednako važno, je i činjenica da krajem 2023. bh. entitet RS mora vratiti još skoro 900 miliona KM. Prvih 300 miliona, od ukupno 1,2 milijarde KM je vraćeno na način da se bh. entitet RS zadužio po dvostruko većoj kamati (princip: zaduži se sa dvosruko većom kamatom da bi vratio dug, u ekonomiji vodi ka bankrotu) i na način da kasne redovne budžetske isplate – navodi Zvizdić.

Dodaje da bh. entitet RS novca nema i neizvjesno je hoće li ga imati.

– Zbog takve ekonomske regresije se i forsiraju nacionalističke teme da bi se zaštitila i očuvala vlast i odvukla pažnja od katastrofalne ekonomske i društvene situacije u kojoj se nalazi bh. entitet RS – saopćio je Zvizdić.

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje