Petak, 23. Februara 2024.
Tuzlanski.ba logo

Zvizdić: Fokusirati se na realizaciju osam prioriteta vezanih za kandidatski status BiH

Preuzmite sliku

Zamjenik predsjedavajućeg još uvijek aktuelnog saziva Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine Denis Zvizdić ocijenio je da su se iz obraćanja novoizabranih članova Predsjedništva mogli čuli jasno definirani ciljevi i margine unutar kojih će oni djelovati i ciljeve za koje će se zalagati.

U izjavi za Fenu nakon konstituirajuće sjednice Predsjedništva BiH kojoj je prisustvo kazao je da su u govorima dva člana Predsjedništva, Željka Komšića i Denisa Bećirovića, dominantno bile prisutne teme evropskih i NATO integracija i uopće poboljšanja životnoga standarda i vladavine prava u BiH.

Što se tiče govora predsjedavajuće Predsjedništva BiH Željke Cvijanović, kaže kako mu se čini da je on bio mnogo umjereniji nego govor predsjednika Republike Srpske Milorada Dodika u Narodnoj skupštini tog bh. entiteta.

– Svi se nadamo da će doći do saradnje koja će voditi ka minimumu kompromisa unutar Predsjedništva BiH, kako bi Predsjedništvo izašlo iz ove agonije prošloga mandata koja je bila obilježena stalnim tenzijama i nerazumijevanjima – naveo je Zvizdić.

Dodao je da su najvažnije margine za djelovanje članova Predsjedništva BiH važeći zakoni i strategije, a oni jasno definiraju dva vanjskopolitička cilja BiH – evropske i NATO integracije.

Zvizdić je istaknuo da BiH na putu evropskih integracija čekaju brojne reforme, koje će urediti brojne sektore unutar BiH – sektor vladavine prava, sektor ekonomskog razvoja i potrebnih ekonomskih reformi, ljudskih prava i opće sigurnosti.

– Treba raditi na realizaciji onih prioriteta definiranih u Mišljenju Evropske komisije. Ne očekujem da se sve može riješiti preko noći. Treba dati 100 dana, kako je to inače praksa za izvršnu vlast, i članovima Predsjedništva BiH, s nadom da će način funkcioniranja ovog saziva biti mnogo konstruktivniji nego što je to bio način funkcioniranja Predsjedništva u mandatu koji je završen. Očekujem neke pozitivne promjene – zaključio je Zvizdić.

Upitan da prokomentira rad Predstavničkog doma u dosadašnjem sazivu, u čijem je radu participirao kao član Kolegija, Zvizdić je kazao da je ostalo puno stvari nedovršeno poput programa rada Vijeća ministara BiH za 2020., 2021. i 2022. godinu.

Podsjetio je da je Vijeće ministara BiH u ovome sastavu uputilo u parlament samo devet zakona, što je za njega dovoljan pokazatelj o neaktivnosti i vrlo lošem mandatu Vijeća ministara BiH.

Kaže da je ostalo jako puno obaveza, te da je prvo što treba uraditi realizacija osam prioriteta koji su vezani za kandidatski status BiH za članstvo u Evropskoj uniji, a to se, smatra Zvizdić, može uraditi vrlo brzi i efikasno, ako bude postojala politička volja na nivou BiH.

– Poslije toga slijede brojne socio-ekonomske, sigurnosne, odbrambene i sve druge reforme koje je potrebno provesti na nivou BiH i omogućiti njen napredak i razvoj. Ako bude postojala politička volja, možemo u ovome mandatu napraviti iskorake, približiti se punopravnom članstvu u NATO savezu, što je nulti, najvažniji prioritet za BiH. Možemo čak biti u situaciji da otvorimo prva poglavlja pregovora s EU, ali sve će ovisiti od političke volje i stabilnosti – istaknuo je Zvizdić.

Dodao je da, ako se na nivou BiH nastavi s blokadama kao što je bilo u prošlom mandatu, BiH očekuju izazovna vremena.

– Građani trebaju znati da niko nikada neće BiH podijeliti, niti će doći do bilo kakve secesije. To su samo nedosanjani snovi osoba kao što je Dodik i slični njemu. Nama je važan brz napredak kako bi sustigli sve procese u regiji i u EU. Nadam se da ćemo u tome pravcu ići – zaključio je Zvizdić. (Fena)

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

Ključne riječi: ,