Subota, 18. Maja 2024.
Tuzlanski.ba logo

Znate li kako se mjeri temperatura mora? Jedno je najtoplije na svijetu sa 35 stepeni

Preuzmite sliku

Temperatura mora najčešće se mjeri u površinskom sloju miješanja, gdje je dubina barem 1,8 m.

Najviše su u upotrebi tzv. štap termometri koji se uranjaju na dubinu oko 30 cm ili se stavljaju u posudu s izvađenim uzorkom vode.

 • Još se koriste i automatski sistemi s platinskim otporskim termometrom koji se nalazi u plutači koji omogućava neprekidno mjerenje.

  Za mjerenje temperature mora potrebno je izabrati otvorenije mjesto gdje voda nije plića od 1,8 m. Pomoću užeta termometar se s metalnim oklopom spušta približno 30 cm ispod vodene površine i tu se zadrži tri minute. Zatim se termometar brzo izvadi i očita, vodeći računa da se izbjegne direktan uticaj Sunca, te da se ne napravi greška zbog paralakse. Temperatura mora mjeri se s tačnošću od 0,1 °C.

  Najtoplija mora na svijetu

  Najtoplije more na svijetu je Crveno more. Crveno se more zagrijava do temperature od 35 stepeni i više, s prosječnom dubinom od 437 metara.

  Smješten između Afrike i Arapskog poluotoka, operu ga mnoge zemlje, uključujući Egipat, Saudijsku Arabiju, Džibuti i druge. Ovo je vrlo vruće mjesto, jer je more okruženo uglavnom pustinjom. Toplo je i zimi, i stoga uopće ne čudi što ovo odmaralište uvijek ostaje popularno, a ovdje dolaze ljudi iz cijelog svijeta. More nije samo toplo, već je i vrlo zanimljivo zbog svoje flore i faune, koralja i mnogih endemskih vrsta.

 • Perzijski zaljev je na drugoj poziciji, a temperatura je oko 35,6 stepeni. To je plitko vodeno tijelo i prosječna dubina ovdje je oko 90 metar akoje osigurava snažno zagrijavanje.

  Također, temperatura se održava zbog činjenice da je more okruženo kopnom. Da biste se ovdje odmorili, možete otići u Katar, Kuvajt, Bahrein, Iran, Ujedinjene Arapske Emirate.

  Na trećem mjestu je Andamansko more, koje dostiže temperaturu i do 30 stepeni, ponekad i malo više. Budući da je ovo more okruženo kopnom, toplo je gotovo stalno, a temperatura njegovih voda rijetko pada zimi ispod 22 stepena.

  Karakteristično po slabom salinitetu, a osim ugodne klime i topline, ovo atraktivno je zbog svog podvodnog svijeta te je pravi raj za ronioce.

  Na četvrtom mjestu je Timorsko more koje je postalo osebujna iznimka – nalazi se na južnoj hemisferi, a njegov južni dio ispire obale Australije. Ovo je plitko more prosječne dubine ne veće od 435 metara, što mu omogućava potpuno zagrijavanje pod tropskim suncem. Ovdje prevladava monsunska subekvatorijalna klima i voda se uspješno zagrijava do 30 stepeni.

  Arapsko more se nalazi na petom mjestu i povezano je s Crvenim i Perzijskim zaljevom, nalazi se na sjeveru Indijskog okeana. Ovdje možete plivati ​​ukoliko posjeću​​jete Oman ili Somaliju. Ljeti voda ima temperaturu do 29 stepeni, a zimi pada na 20 stepeni. (Tuzlanski.ba)

  Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

  Ključne riječi: , ,