Nedjelja, 26. Maja 2024.
Tuzlanski.ba logo

Zlatni septembar u Gimnaziji u Lukavcu: ‘Život poslije raka…Borba se nastavlja’

Preuzmite sliku

Za ‘Zlatni septembar’ mjesec podizanja svijesti o raku kod djece, Udruženje ‘Srce za djecu oboljelu od raka’ planiralo je predavanja za srednjoškolce iz deset srednjih škola na području Tuzlanskog kantona.

Predavanja su na temu ‘Psihološki aspekt maligniteta kod djece i mladih’, prenosi Fena

“Kampanja je dosad stigla u tri srednje škole u TK, a održano je predavanje i u Gimnaziji Lukavac koje se pokazalo kao nešto što je baš potrebno mladim ljudima”, navodi se.

U saopštenju za javnost ističe se da su mladi bili zainteresovani za temu.

Također, u sklopu predavanja odrana je i panel diskusija s Azrom Lukavačkić, članicom grupe MladiCe, djevojkom koja je u djetinjstvu liječena od raka.

Pored toga, pažnju prisutnih je privukao i film “Velika bijela kuća”.

“Empatija i suze u očima srednjoškolaca, dokaz su kvalitete mladih ljudi našeg društva i znak da djeca oboljela i liječena od raka i njihove porodice imaju na koga da se oslone. Gimnazijalci su stavili zlatne vrpce na svoja srca, u znak podrške djeci oboljeloj i liječenoj od raka”, ističu iz Udruženja.

Predavanje je održala Sabina Duman, pedagog-psiholog u Udruženju “Srce za djecu”.

Cilj ove kampanje jeste podizanje svijesti kod mladih, a također i isticanje važnosti podrške u procesu resocijalizacije i prevencije stigmatizacije oboljele i izliječene djece. (Tuzlanski.ba)

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje