Utorak, 16. Aprila 2024.
Tuzlanski.ba logo

Ženski higijenski proizvodi nisu luksuz: Inicijativa za ukidanje poreza na higijenske proizvode za žene i djecu

Preuzmite sliku

Trenutno su otvorene javne konsultacije za Nacrt Zakona o porezu na dodanu vrijednost BiH, što je Sarajevski otvoreni centar, organizacija koja se bavi pravima žena i LGBTI osoba, iskoristila kako bi dali_e prijedloge za izmjenu zakona prema kojem bi se proizvodi za higijensku upotrebu kao što su dječje pelene, podlošci za pelene, pelene za odrasle, higijenski ulošci, tamponi i slični higijenski predmeti oslobodili plaćanja poreza.

Također pozivaju građane i građanke da pruže podršku ovom prijedlogu na e-konsultacijama.

Nemogućnost kupovanja ženskih higijenskih proizvoda zbog neimaštine (tzv. period poverty) trajan je problem u EU.

Prema procjenama organizacije Plan International UK, svaka deseta djevojčica ne može priuštiti sanitarne proizvode.

Higijenski proizvodi za žene te proizvodi i usluge za njegu namijenjeni djeci, starijim osobama ili osobama s invaliditetom još uvijek se ne smatraju osnovnim proizvodima u svim državama članicama.

Većina država oporezuje higijenske proizvode, a postoci poreza se kreću od 3% pa do više od 20%. Ovakva praksa poznata je i kao ”tampon tax” ili ”pink tax”, te predstavlja formu rodno zasnovane diskriminacije.

U BiH porez na dodanu vrijednost na higijenske proizvode iznosi 17%. Prema rezoluciji Europskog parlamenta od 15. januara 2019. o ravnopravnosti spolova i politikama oporezivanja u EU, pozivaju se sve države članice da ukinu takozvani ”porez na njegu i tampone”, iskoriste fleksibilnost uvedenu Direktivom o PDV-u i primijene izuzeće ili stopu PDV-a od 0% na te osnovne proizvode.

”Svjesni smo da se stanovništvo Bosne i Hercegovine trenutno nalazi u teškoj ekonomskoj situaciji, cijene osnovnih životnih namirnica se povećavaju, dok primanja ostaju ista ili se pak smanjuju. Sasvim opravdano bi bilo očekivati da će ove izmjene Zakona o porezu na dodanu vrijednost biti usmjerene ka utvrđivanju različitih, nižih stopa oporezivanja za osnovne životne proizvode i usluge, no to nažalost nije slučaj. Ono što mi kao organizacija i kao pojedinci/ke možemo zahtijevati jeste da se barem izbjegne fiskalna diskriminacija jednog spola. Higijenski ulošci, tamponi, ali i pelene za djecu i odrasle, su proizvodi koje isključivo ili u najvećoj mjeri kupuju žene. Svaka deseta djevojčica ne može priuštiti sanitarne proizvode, higijenski proizvodi za žene te proizvodi i usluge za njegu namijenjeni djeci, starijim osobama ili osobama s invaliditetom još uvijek se ne smatraju osnovnim proizvodima, iako njihovo korištenje nije stvar izbora već potreba. Smatramo da država mora ukinuti porez koji žene plaćaju samo zbog toga što su žene i da ovakve mjere zaista jesu od javnog interesa jer se tiču više od polovine stanovništva BiH.”, navedeno je u obrazloženju prijedloga Nacrta zakona.

Pozvali_e su građane i građanke da pruže podršku izmjenama Zakona o porezu na dodanu vrijednost, a koje se odnose na ukidanje poreza na higijenske uloške, pelene tampone i druge slične potrepštine, pri čemu su se pozvali na Rezoluciju Evropskog parlamenta o ravnopravnosti spolova i politikama oporezivanja u EU.

Ideja je da što više ljudi učestvuje u javnim konsultacijama i individualno pošalju ove komentare putem portala e-konsultacije ili direktno na mail.

Upute za podršku možete pronaći ovdje.

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje