Ponedjeljak, 17. Juna 2024.
Tuzlanski.ba logo

Zenički rudari odbili sići u jame: Nećemo raditi bez plate

Preuzmite sliku

Rudari druge smjene Zavisnog društva Rudnici mrkog uglja Zenica nisu u 15 sati sišli u jame, a menadžmentu tog preduzeća poručili su da ih niko ne može spriječiti da štrajkuju.

Direktor Mensur Hukić izložio je situaciju u kojoj se nalazi preduzeće, a što je danas prezentirao i novinarima na pres-konferenciji.

 • Hukić je radnicima kazao da bankama treba “barem dva dana” da sa računa skinu sve blokade, čak i da u toku sutrašnjeg dana osiguraju novac za isplatu plata, a za koje im nedostaje više od 1,4 miliona KM.

  “Direktore, najmanje si kriv. Ali, imat ćete problem ovdje. Zovite i tražite plate”, kazao je Džemal Vardo, te dodao da rudari neće raditi bez plate.

 • Danas je istekao rok za isplatu aprilske plate i toplog obroka, a zahtijevaju i isplatu dijela plate za mart, odnosno novca za rate kredita koji su im banke već skinule sa njihovih računa.

  Vezano | Direktor RMU Zenica o problemima u rudniku: Ako je problem u meni, moja ostavka je na raspolaganju

  Rudari su poručili da zahtjevaju dolazak federalnog premijera Nermina Nikšića, direktora Javnog preduzeća Elektroprivreda BiH Admira Andelije i svih nadležnih za rudnike.

 • Radnici su se okupili kako bi  poslovođe obavile evidenciju, ali ne žele ići na posao.

  Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje