Subota, 20. Aprila 2024.
Tuzlanski.ba logo

Zemlje Benelux-a izvršit će posmatrački let iznad teritorije BiH

Preuzmite sliku

Ministarstvo odbrane i Oružane snage Bosne i Hercegovine će, u saradnji s Ministarstvom vanjskih poslova BiH, Ministarstvom prometa i komunikacija BiH te Međunarodnim aerodromom Sarajevo, ugostiti misiju Posmatračkog leta iznad teritorije BiH zemalja BENELUX-a, Portugala, Rumunije i Španije, u sklopu međunarodnog Ugovora otvorena neba (Treaty on Open Skies), od 15. do 19. juna.

“Građani se obavještavaju da se radi o najavljenom posmatračkom letu na kome će se posadi aviona i međunarodnim inspektorima pridružiti i Prateći tim Oružanih snaga BiH, te da nema potrebe za zabrinutošću i strahom”, saopćeno je iz Ministarstva odbrane BiH.

Misija će biti izvršena avionom zračnih snaga Rumunije (OSY14F), dok će sam let iznad teritorije, putanjom koja će biti dogovorena tokom priprema i snimanje teritorije određenim senzorima, biti obavljen 17. ili 18. maja.

Ugovor “Otvorena neba” je sigurnosni aranžman koji svim zemljama članicama omogućava vršenje najavljenih, nenaouružanih izviđačkih letova preko cijele teritorije zemlje koja je predmet preleta, u cilju ustupanja podataka o vojnim snagama i aktivnostima.

Svrha Ugovora je izgradnja i razvijanje povjerenja među članicama. Bosna i Hercegovina kao jedna od članica aktivno učestvuje u aktivnostima Sporazum od 2003. godine – navodi se u saopćenju. (FOTO: Ilustracija)

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje