Srijeda, 17. Aprila 2024.
Tuzlanski.ba logo

Željko Bakalar izabran za predsjednika CIK-a

Preuzmite sliku

Tajnim glasanjem članovi Centralne izborne komisije BiH na 31. sjednici izabrali su novog predsjednika ove institucije. Željko Bakalar sa šest glasova za i jednim nevažećim listićem postao je novi predsjednik, a funkciju preuzima 1. jula 2020. godine.

“Hvala vam, nije bilo previše neizvjesno zbog kolege Rogića čiju odluku moramo poštovati. Ovo mi je velika čast, ali i obveza. Želim da se zahvalim predsjedici koja je u svom kratkom tromjesečnom mandatu unijela posebnu snagu i energiju. Očekujem transparentnost u radu institucije”, rekao je na sjednici novoizabrani predsjednik Centralne izborne komisije BiH.

Predsjednik Centralne izborne komisije BiH birao se između članova CIK-a iz reda hrvatskog naroda. Član Centralne izborne komisije BiH Vlado Rogić na početku sjednice izvjestio je kolege da neće biti kandidat za predsjednika ove institucije. Trenutna predsjednica CIK BiH Vanja Bjelica-Prutina pitala je kolegu Rogića zbog čega se o svojoj odluci da ne bude kandidat nije izjasnio ranije.

“Ovo ste vjerovatno tek sada odlučili. Mi smo o ovome razgovarali juče tokom organizacije ove sjednice i ja mislim da je bilo koretktno da kažete da niste kandidat. U tom slučaju imamo jednog člana, a to je gospodin Željko Bakalar – koji će biti kandidat za izbor predsjednika Centralne izborne komisije”, rekla je na sjednici Vanja Bjelica-Prutina. (N1)

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

Ključne riječi: , ,