Subota, 24. Februara 2024.
Tuzlanski.ba logo

Željka Cvijanović, predsjedavajuća Predsjedništva BiH: Prijeko nam je potreban dijalog

Preuzmite sliku

Članstvo Bosne i Hercegovine u NATO savezu je primarni vanjsko politički prioritet. Bosna i Hercegovina nikome ništa nije dužna, a mnogi su puno toga dužni njoj.

Država Bosna i Hercegovina i njene institucije sigurno će biti pouzdan regionalni partner svima onima koji žele mir, ekonomski i svaki drugi društveni razvoj kroz relevantne međunarodne sporazume koje smo potpisali u proteklom periodu, poručio je danas član Predsjedništva Bosne i Hercegovine Željko Komšić, javlja Anadolu Agency (AA).

U Sarajevu je danas održana konstitutivna sjednica Predsjedništva Bosne i Hercegovine, na kojoj su Željka Cvijanović, Željko Komšić i Denis Bećirović položili zakletvu čime su inaugurisani kao novi članovi te institucije.

Komšić je na samom početku kazao kako povjerenje građana Bosne i Hercegovine koje mu je na izborima poklonjeno shvata kao obavezu zastupanja svih onih demokratskih vrijednosti koje “kao građani baštinimo i koje kao država čuvamo”.

“Obnašanje dužnosti člana Predsjedništva Bosne i Hercegovine koje mi je povjereno biti će lišeno parcijalnih stranačkih i bilo kakvih pojedinačnih ili grupnih interesa. Izbor na ovu funkciju, odnosno Ustav države Bosne i Hercegovine, obavezuje me na jednak odnos prema svim građanima u našoj zemlji. Takav odnos, ujedno je i moje lično opredjeljenje, a ne samo ustavna obaveza. Sve aktivnosti koje kao član Predsjedništva Bosne i Hercegovine budem poduzimao biće usmjerene ka jedinstvu države i u saglasnosti sa njenim prioritetima koji su definisani odlukama institucija Bosne i Hercegovine. Osjećaj pripadanja ovoj zemlji kao našem zajedničkom dobru, njena teška ali slavna prošlost, vjera u njenu budućnost, vjera u generacije koje dolaze, motiv mi je, da radeći u općem interesu svih građana i u interesu države, zajedno sa svima, pokušam ovo podneblje učiniti mjestom ugodnijeg življenja, mjestom nade i mjestom realizacije snova najboljih među nama“, rekao je Komšić.

Naglasio je kako građani Bosne i Hercegovine mogu biti sigurni da neće štediti niti sebe, niti one koje je odabrao da zajedno s njima svakodnevno radi na tome cilju.

“Na istom ovome mjestu prije četiri godine polažući zakletvu za protekli mandat kazao sam da neću propustiti priliku koja se može ukazati, da kroz aktiviranje MAP-a odblokiramo proces NATO integracija. Ta prilika se ukazala, i ona je iskorištena dostavljanjem Programa reformi u sjedište NATO-a u Briselu, koji je prvo upućen od strane Predsjedništva Bosne i Hercegovine a zatim i od strane Vijeća ministara Bosne i Hercegovine. S ponosom mogu reći da sam zadovoljan tom činjenicom“, rekao je Komšić.

Stoga, kako je kazao, ponovo neće propustiti priliku da uradi sve što je u njegovoj moći, pa i šire, da “kao država načinimo i posljednji korak ka punopravnom članstvu Bosne i Hercegovine u NATO savezu ukoliko se takva mogućnost učini izglednom, jer je članstvo Bosne i Hercegovine u NATO savezu primarni vanjsko politički prioritet“.

Komšić je dalje kazao kako destrukcija implementacije 14 prioriteta iz Mišljenja Evropske komisije o kandidatskom statusu za članstvo Bosne i Hercegovine u Evropskoj uniji, i grubo ignorisanje presuda Evropskog suda za ljudska prava, nažalost prijeti da od evropskog puta Bosne i Hercegovine napravi sekundarni vanjskopolitički cilj, s obzirom na razmjere kršenja evropskih standarda i principa, posebno u pogledu jednakosti građana pred zakonom i Ustavom.

„Sa svoje strane uložiti ću sve potrebne napore i iskoristiti sve Ustavom predviđene mehanizme, kako perspektiva članstva Bosne i Hercegovine u Evropskoj uniji ne bi bila trajno uništena. U tome će mi biti potrebna podrška i svih dobronamjernih građana i političkih opcija u Bosni i Hercegovini koje i dalje vjeruju da članstvo Bosne i Hercegovine u Evropskoj uniji spada u red primarnih vanjskopolitičkih prioriteta”

Komšić je dodao kako poštivajući Ustav države Bosne i Hercegovine koristi priliku i da podsjeti na njegovu evolucijsku prirodu, odnosno na činjenicu da sam Ustav predviđa mogućnost nadgradnje u sistem potpune demokratije i svih njenih vrijednosti. Kako je rekao, upravo nas na to obavezuje ispunjavanje prioriteta iz Mišljenja Evropske komisije, koji su najbolji alat za ostvarivanje jednakopravnosti svih građana.

“Niko ne može građanima Bosne i Hercegovine oduzeti pravno na demokratiju, a svim takvim pokušajima ću se odlučno suprotstaviti jer me na to obavezuje ukazano povjerenje svih onih ljudi koji vjeruju u demokratsku Bosnu i Hercegovinu. Kao član Predsjedništva Bosne i Hercegovine nastojati ću da Bosnu i Hercegovinu na vanjskopolitičkom planu u okviru Ujedinjenih nacija održimo na strani onih država koje poštuju međunarodno pravo i princip nepovredivosti međunarodno priznatih granica, riječju na strani demokratskog i civilizacijskog poretka protivnog svakom obliku agresije i nasilja, rekao je Komšić.

Podvukao je da će Bosna i Hercegovina, poučena vlastitim historijskim iskustvom, i dalje kroz Ujedinjene nacije, Vijeće Evrope i druge međunarodne asocijacije, biti onaj državni politički subjekt koji neće zauzimati neutralan stav u pitanjima sukoba civilizacije i anticivilizacije.

“Za naše susjede imamo samo jednu ali jednostavnu poruku. Poštovat ćemo vas onoliko koliko vi poštujete državu Bosnu i Hercegovinu, njen suverenitet i teritorijalni integritet. Bosna i Hercegovina nikome ništa nije dužna, a mnogi su puno toga dužni njoj. Prošlo je vrijeme svakojakih opravdavanja samo zbog toga što hoćemo i želimo da živimo u normalnoj, mirnoj i prosperitetnoj državi. Država Bosna i Hercegovina i njene institucije sigurno će biti pouzdan regionalni partner svima onima koji žele mir, ekonomski i svaki drugi društveni razvoj kroz relevantne međunarodne sporazume koje smo potpisali u proteklom periodu“, naveo je Komšić, te zaključio:

“Lično ću kao zvaničnik kome su građani ponovo poklonili povjerenje da ih zastupa u najvišoj državnoj instituciji, ostati privržen ideji jednakosti svih građana Bosne i Hercegovine bez obzira na njihovo etničko, vjersko ili neko drugo identitetsko porijeklo, kao i vrijednostima antifašizma na kojima je sagrađena država Bosna i Hercegovina. U meni kao članu Predsjedništva Bosne i Hercegovine, svi građani mogu pronaći vjernog saveznika u zalaganju za takve vrijednosti, kao i saveznika u borbi protiv svakog oblika korupcije i nepotizma. Namjera mi je da konačno građane Bosne i Hercegovine izbavimo od izbora između osjećaja ljubavi prema svojoj domovini i osjećaja sistemske nepravde. Svu svoju energiju i integritet uložiti ću u izgradnju pravedne države u kojoj ima mjesta za sve njene građane.“

Željko Komšić (Demokratska fronta) iz hrvatskog naroda je na općim izborima u BiH održanim u oktobru ove godine u utrci za člana Predsjedništva osvojio 227.540 glasova. Današnjem svečanom događaju, osim članova Predsjedništva BiH, prisustvovali su i članovi njihovih porodica, predstavnici diplomatskog kora, predsjednici pojedinih političkih partija i drugi zvaničnici. Novi članovi Predsjedništva BiH čine osmi saziv ove institucije od 1996. godine kada su održani prvi poslijeratni izbori.

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje