Nedjelja, 25. Februara 2024.
Tuzlanski.ba logo

Zdravstveni stručnjaci godinu nakon pojave koronavirusa u BiH: Potrebno još strpljenja

Preuzmite sliku

Godinu dana nakon pojave prvog slučaja koronavirusa u Bosni i Hercegovini zdravstveni stručnjaci u bosanskohercegovačkog entiteta Republika Srpska na konferenciji za novinare u Banjaluci poručili su građanima da budu strpljivi i da poštuju preporučene mjere, javlja Anadolu Agency (AA).

 • Danas je počela i revakcinacija zdravstvenih radnika, a nakon konferencije za novinare drugu dozu vakcina protiv koronavirusa primili su Vlado Đajić, generalni direktor Univerzitetskog kliničkog centra RS-a, Branislav Zeljković, direktor Instituta za javno zdravstvo RS i troje ljekara iz UKC-a RS dok će ostali zdravstveni radnici biti revakcinisani u toj zdravstvenoj ustanovi. Prve doze vakcina oni su primili 12. februara, a vakcinisani su ruskim vakcinama Sputnik V.

  Alen Šeranić, ministar zdravlja i socijalne zaštite RS, danas je izrazio saučešće svima koji su izgubili nekog dragog u pandemiji.

  Naglasio je da sa aspekta zdravstvenog sistema svi treba da budu ponosni na zdravstvene radnike.

 • Prema riječima Šeranića, oni bili su usmjereni da pruže adekvatnu zdravstvenu zaštitu, radili su na prevenciji, nabavljali medicinska sredstva, opremu, lijekove i vakcine.

  “Ono što je bilo važno prije godinu dana bilo je da spremni dočekamo ovu situaciju”, rekao je Šeranić i dodao da su u tome i uspjeli uz kasnija prilagođavanja situaciji.

  Naveo je da su sve donešene mjere predložene na osnovu analize i razrade.

  “Mnogo smo naučili o zdravstvenom sistemu, nama samima i o ljudima i sve to možemo da iskoristimo kako da se ponašamo u narednom periodu”, kazao je Šeranić i dodao:

  “Treba da se držimo zajedno i solidarno kako bismo epidemiju stavili pod kontrolu”.

  Vlado Đajić, generalni direktor UKC RS-a, rekao je da je u ovoj ustanovi u proteklih godinu dana pregledano oko 20.000 oboljelih, na bolničkom liječenju bilo je 5.000 pacijenata, a na intenzivnim jedinicama njih 1.000.

  “Danas kada imamo informacije strašne i zabrinjavajuće, preporučujem građanima da narednih desetak dana nose maske i u kući. Sprema nam se težak talas u narednih 10-15 dana”, kazao je Đajić.

  Istakao je da je zabrinjavajuće da se mnogi pacijenti i vraćaju u bolnicu s kućnog liječenja, zbog komplikacija nakon COVID-a naročito tromboembolije i problema s krvnim sudovima.

 • Branislav Zeljković, direktor Instituta za javno zdravstvo RS, rekao je da će danas biti završena vakcinacija 30 osoba koje će biti u potpunosti zaštićene od koronavirusa.

  “U narednom periodu RS učestvuje u velikom procesu, a to je vakcinacija”, kaže Zeljković.

  Kako bi mogli ući u proces, potrebna su mnogo bolja epidemiološka situacija, pored mjera na snazi vršiće analizu i predlaganje novih mjera koje bi mogle doprinijeti poboljšanju epidemiološke situacije.

 • “Nastavljamo borbu i naravno da ćemo izaći kao pobjednici, a u borbi učestvuju svi zdravstveni radnici, ali i kompletna javnost”, kazao je Zeljković i pozvao građane da poštuju mjere, nose maske i drže distancu.

  Jela Aćimović, epidemiolog u Institutu za javno zdravstvo RS-a, istakla je da je ovo podsjetnik da su zarazne bolesti veliki neprijatelj ljudskog društva.

  Istakla je da su sve profesije imale značajnu ulogu u odgovoru na pandemiju.

  “Moramo biti još malo strpljivi, izdržati ovaj talas”, poručila je Aćimović.

  Porema podacima Instituta na području RS-a, do sada je registrovano 36.488 oboljelih, a incidenca je 3.185 oboljelih na 100.000 stanovnika. Ukupno je registrovano 2.277 smrtnih ishoda, osnosno 199 na 100.000 stanovnika.

  Aćimović je istakla da se ponovni porast broja novozaraženih može vidjeti u cijeloj regiji. Kada su u pitanju hospitalizovane osobe, povećan je broj teških slučajeva, a trenutno je u bolnicama smješteno ukupno 579 osoba, među kojima 246 u UKC RS od kojih je 14 posto na respiratotu. U ostalim bolnicama u RS-u smještene su 333 osobe među kojima je devet posto na respiratoru.

  Odgovarajući na pitanja novinara, Zeljković je rekao da se za 20.000 doza vakcina koje su stigle u ovaj entitet očekuje certifikat Agencije za lijekove BiH početkom sljedeće semice, nakon čega će početi distribucija i vakcinacija preostalih zdravstvenih radnika, njegovatelja i korisnika u domovima za stara lica pa potom ostalih prioritetnih grupa.

   

  Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

  Ključne riječi: , ,