Subota, 20. Aprila 2024.
Tuzlanski.ba logo

Zdravstveni radnici u Kantonu Sarajevo potpisali kolektivni ugovor

Preuzmite sliku

Potpisan je kolektivni ugovor sa zdravstvenim radnicima u Kantonu Sarajevo, a on podrazumijeva i povećanje satnice.

Ministar zdravstva Kantona Sarajevo Haris Vranić i predstavnici Sindikata doktora medicine i stomatologije Kantona Sarajevo, Strukovnog sindikata medicinskih sestara i tehničara KS i Sindikata radnika u zdravstvu KS parafirali su danas Kolektivne ugovore prema kojima se određuju prava i obaveze iz rada i po osnovu rada radnika uposlenih u javnim zdravstvenim ustanovama čiji su osnivači kanton, jedan ili više kantona i Federacija Bosne i Hercegovine ili se finansiraju potpuno ili djelimično iz sredstava nadležnih organa Kantona Sarajevo zajedno, a u smislu člana 53. Zakona o zdravstvenoj zaštiti.

Kao važan segment odredbi ovih kolektivnih ugovora, predviđeno je povećanje satnice sa 2,60 KM na 2,76 KM u oblasti zdravstva za područje Kantona Sarajevo, kao i svih koeficijenata.

Vranić se, ovom prilikom, zahvalio sindikatima i pregovaračkom timu Vlade KS na kvalitetnom dijalogu.

“Drago mi je da smo uspjeli usaglasiti stavove i dogovoriti se, a nadam se da će se ovim ugovorima stvoriti dobre pretpostavke za buduću saradnju između svih sindikata u zdravstvenom sistemu i Vlade KS”, kazao je Vranić.

Ovi kolektivni ugovori se zaključuju u trajanju od dvije godine, s tim da će se isti primjenjivati do zaključenja novih kolektivnih ugovora.

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje