Subota, 2. Marta 2024.
Tuzlanski.ba logo

Zdravko Mamić gradi poslovno carstvo u Hercegovini, biznis na papiru vodi kćerka Iva

Preuzmite sliku

U farme solarnih ćelija u Hercegovini uloženo je 5,3 miliona eura. Vodi ih kompanija Plavo sunce u kojoj je suvlasnica mlađa kćerka Zdravka Mamića Iva, piše danas Jutarnji list.

Kada završi investicijski ciklus, u deset godina zaradit će 13 miliona eura, ističe dnevnik u reportaži iz Hercegovine gdje pravomoćno osuđeni bjegunac od hrvatskog pravosuđa Zdravko Mamić, kako navode, gradi svoje poslovno carstvo. Iva je najmlađa od troje Mamićeve djece, ima stariju sestru Luciju i brata Marija, Zdravkovog sina iz prvog braka. Ima tek 24 godine, a iza sebe bogatu akademsku i poslovnu karijeru, piše Jutarnji list.

Ona je suvlasnica kompanije Plavo sunce iz Čitluka u kojem ima 50 posto poslovnog udjela. Među partnerima osnivačima je prije nje bio brat Mario, međutim umjesto njegova osvanulo je nedavno njeno ime.

Kompanija ima temeljni kapital od 9,5 miliona konvertibilnih maraka, prokuristica poduzeća Iva Mamić s bh. adresom u Vukovarskoj ulici u centru Međugorja ima kontrolni paket s više od 50 posto, ostali suvlasnici su Mirjana Gagro i Ivanka Ostojić, obje s područja Čitluka, svaka s uloženih 1,4 miliona KM te Marinko Barbarić s kapitalom od 1,9 miliona KM, koji je ujedno direktor.

 • Barbarić je vlasnik jedne od najpoznatijih hercegovačkih zaštitarskih kompanija Delta security. Poslovni objekat na adresi Gospodarska zona Tromeđa II broj 3 ujedno je sjedište Plavog sunca.

  Ovo zapravo nije priča o Ivi Mamić, kao što ne bi bila ni priča o Mariju Mamiću, čije je ime bilo prvobitno ispisano u “privrednom registru” BiH, već o njihovu ocu Zdravku Mamiću, koji, to je gotovo sigurno, stoji iza ovog ogromnog ulaganja. Dok bježi od optužbi iz Hrvatske za krađu 15 miliona Dinamovih eura i zatvorske kazne od šest i po godina, Mamić se posvetio ozbiljnom poslu – izgradnji solarnih farmi.

  Umjesto na mešetarenju igračima, ili paralelno s tim, Mamić će milione okretati na vrlo ozbiljnom poslu, proizvodnji električne energije iz obnovljivih izvora.

  Njegovih sedam megavata dat će mu godišnje gotovo 1,3 miliona eura pa će svoju investiciju moći isplatiti već za četiri godine. U idućih petnaestak godina društvo bi tako moglo uprihoditi čistih 20 miliona eura.

  Navode i da je zet HDZ-ovca Dragana Čovića povezan s kompanijom koja je zatražila dozvole za devet solarnih elektrana, a u obnovljive izvore ulagala su i braća Džidić koja drže Arena fitness centar, više benzinskih pumpi, klubove…

  Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

  Ključne riječi: , ,