Utorak, 16. Aprila 2024.
Tuzlanski.ba logo

Zbog skrivanja ugovora o izgradnji autoputa: TI BiH dobio i drugu presudu protiv RS-a

Preuzmite sliku

Transparency International u BiH (TI BiH) dobio je i drugi sudski spor protiv Ministarstva saobraćaja i veza Republike Srpske zbog nezakonitog skrivanja koncesionog ugovora o izgradnji Autoputa Banjaluka–Prijedor, koji je 2018. godine zaključen sa kineskom kompanijom Shandong Hi-Speed International (SDHS), navodi se u saopštenju TI BiH.

Iako je već u Okružni sud u Banjaluci jasno rekao da javnost ima pravo znati pod kojim je finansijskim uslovima dogovoren ovaj projekat, navodi se dalje, Ministarstvo je odbilo odobriti pristup ugovoru i donijelo je novo rješenje u kojem se ignoriše suština sudske presude.

Zbog toga je TI BiH podnio novu tužbu, a kineski investitor ovaj put čak se složio da se objavi dio ugovora izuzev dijela koji se odnosi na finansijski model. Ipak, Ministarstvo je uprkos tome odlučilo odbiti pristup uz obrazloženje da bi objavljivanje nekompletnog ugovora dovelo “do nerazumijevanja” tražene informacije.

Ovakva obrazloženja nije prihvatio Okružni sud u Banjaluci, koji u novoj presudi navodi da je Ministarstvo ignorisalo i prethodnu sudsku odluku, kao i interes građana prilikom donošenja odluke da se informacije o ovako važnom projektu sakriju od javnosti.

“Kako god je dužan da štiti načelo povjerenja prema investitorima, tuženi (Ministarstvo) je dužan da štiti i povjerenje građana u način upravljanja i trošenja javnih sredstava koja se prikupljaju od gađana, pa začuđuje postupanje tuženog koji navodi da bi objavljivanje tih informacija za koje se i koncesionar složio da se objave, šteta koja bi nastala za tuženog bila veća od činjenice da javnost ima pristup informacijama. Postavlja se pitanje na koji način je tuženi uopšte izveo zaključak kao u obrazloženju jer se ne poziva na zakone nego na svoje paušalno viđenje potencijalne situacije, te čak ističe da bi se zanemarivanjem interesa ugovarača, došlo do negativnog uticaja na neke druge nepozante buduće investitore”, navodi se u novoj sudskoj presudi.

Sud u presudi takođe podsjeća da može biti kažnjen od 1.500 do 5.000 KM ako donese novi upravni akt protivno pravnom shvatanju suda, što se nakon prve presude očigledno dogodilo.

“Generalna obrazloženja i lični paušalni stavovi organa nisu prihvatljivi u upravnom postupku”, navodi se u presudi u kojoj su jasno i nedvosmisleno potvrđeni stavovi TI BiH koji je od početka insistirao na tome da je objavljivanje ove informacije u javnom interesu.

To je posebno važno zbog brojnih kontroverznih informacija u javnosti i sumnje da je ovaj posao zaključen pod štetnim uslovima za Republiku Srpsku.

Zbog toga TI BiH očekuje od Vlade Republike Srpske i resornog Ministarstva da ispoštuju sudsku odluku i stave na uvid javnosti kompletan ugovor o izgradnji Autoputa Banjaluka-Prijedor jer se privatni interesi na mogu stavljati ispred interesa javnosti koja ima pravo znati na koji način i u kojoj mjeri će ovaj projekat koštati poreske obveznike.

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje