Utorak, 21. Maja 2024.
Tuzlanski.ba logo

Zbog povećanog broja COVID pacijenata UKC Tuzla pristupio proširenju kapaciteta

Preuzmite sliku

Prateći epidemiološku situaciju u Tuzlanskom kantonu i analizirajući rast broja COVID pozitivnih pacijenata Univerzitetski klinički centar Tuzla pristupio je proširenju bolničkih kapaciteta COVID odjeljenja na Klinici za zarazne bolesti. Kapaciteti ove jedinice liječenja bit će prošireni na ukupno 100 kreveta.

Prema riječima načelnika Klinike za zarazne bolesti UKC Tuzla i člana Kriznog štaba Ministarstva zdravstva TK, prof. dr. Seada Ahmetagića, zbog pogoršanja epidemiološke situacije i povećanog broja COVID pacijenata proširit će se kapaciteti COVID odjeljenja.

“Odlukom Kriznog štaba TK, u februaru mjesecu, Klinika za zarazne bolesti imenovana je u COVID bolnicu sa kapacitetom od 80 kreveta. Zbog sve većeg priliva COVID pozitivnih pacijenata sa teškom kliničkom slikom i brojnim komorbiditetima, kao što su onkološki pacijenti ili pacijenti sa visokim pritiskom i šećernom bolesti, pristupili smo povećanju kapaciteta bolnice. Želimo obezbjediti adekvatne uslove za najteže pacijente na način da im se suportivnom terapijom i multidisciplinarnim pristupom od strane anesteziologa, internista, infektologa i drugih specijalista obezbjedi adekvatan pristup i na taj način pruži sva potrebna pomoć kako ne bi došli do potrebe za respiratorom, jer poznato je da je preživljavanje na respiratoru oko 20 %. Uz proširenje kapaciteta obezbjedili smo i novu medicinsku opremu. COVID bolnica raspolaže sa portabl respiratorima za nagla pogoršanja zdravstvenog stanja pacijenta, monitorima za praćenje vitalnih parametara, puls oksimetrima koji mjere postotak kisika u krvi, a imamo i laboratoriju za određivanje saturacije, elektrolita i krvne slike. U COVID bolnici imamo i aparat za hemodijalizu kako bi COVID pozitivni dijalizni pacijenti bili adekvatno zbrinuti”, rekao je prof. dr. Ahmetagić. On je upozorio i na činjenicu da je sve veći broj mlađe populacije među COVID pozitivnim pacijentima.

“U prvom valu smo imali pacijente sa teškim komorbiditetima, imali smo onkološke pacijente, pacijente sa hipertenzijom, te sa ugrađenim stentovima nakon kardiovaskularnih operacija, a sada imamo pacijente sa istim komorbiditetima, ali teže kliničke slike i mlađe životne dobi”.

Na isti problem je ukazala i infektolog, prof. dr. Dilista Piljić koju smo sreli na izlazu iz COVID bolnice nakon obavljene vizite.

“Na hospitalizaciji je trenutno 63 pacijenta, od kojih 20 sa teškom kliničkom slikom i tri u kritičnom stanju i koji u svakom momentu mogu zahtjevati mehaničku ventilaciju. Pacijenti su različite životne dobi i ne trebamo se zavaravati i reći da su mladi ljudi zaštićeni od COVID infekcije. Mi u bolnici imamo pacijente mlađe životne dobi sa težom kliničkom slikom koji zahtjevaju potporu kisikom” upozorila je prof. dr. Piljić i pozvala građane na odgovornost. “Apelujem na građane da se ponašaju u skladu sa epidemiološkim mjerama. Nemamo vakcinu, nemamo lijek koji direktno utiče na ovaj virus i jedino što nam ostaje su mjere prevencije kako ne bi došli u situaciju da i pored proširenih bolničkih kapaciteta ne možemo primiti pacijente”.

U medicinskom timu koji brine o COVID pacijentima nezaobilazan kadar su medicinske setre i tehničari. Vođa smjene s kojom smo razgovarali je diplomirana medicinska sestra Hedija Hodžić koja je ukazala na činjenicu da su tri sprata objekta već popunjena i da se svakodnevno povećava broj primljenih pacijenata, ali da osoblje pored COVID pozitivnih pacijenata ima i redovne pacijente o kojim brine i kojima mora pružiti adekvatnu pomoć i njegu.

U aktivnosti koje Univerzitetski klinički centar Tuzla poduzima u cilju suzbijanja širenja COVID-19 uključene su sve organizacione jedinice ove ustanove. Obilazeći prostorije koje se pripremaju za prihvat novih pacijenata razgovarali smo i sa zaposlenikom Sektora za tehničke poslove, Miralemom Meškovićem koji nam je govorio o radovima koje su on i njegove kolege izvodili na izgradnji komunikacijskih koridora između odjeljenja i operacionih sala, o postavljanju vanjskih i unutarnjih trijaža, te rekonstrukcijama prostorija kako bi se obezbjedili lakši pristupi sobama za izolaciju. Trenutno rade na adaptaciji prostora COVID bolnice i kaže da radovi teku prema planu i predviđenim rokovima, navodi se u saopćenju Službe za informisanje UKC-a Tuzla.

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

Ključne riječi: , , ,