Petak, 12. Aprila 2024.
Tuzlanski.ba logo

Zbog klimatskih promjena Hercegovina sve pogodnija za uzgoj maslina

Preuzmite sliku

Naša zemlja je na samoj perifernoj zoni uzgoja maslina. No, u zadnje vrijeme bilježi se intezivnije bavljenje maslinarstvom na području Hercegovine, koja i zbog klimatskih promjena sve više postaje zona idealna za masline.

Maslinari u široj regiji Hercegovine prvi put su se udružili u udrugu i imaju mnoštvo planova, a i uskoro će biti otvoren i prvi Centar za maslinarstvo, koji će biti od velike koristi ovdašnjim maslinarima, čije je ulje iznimne kvalitete i proda se još na kućnom pragu.

U Hercegovini ima više od 300 hektara površine pod nasadima maslina. Samo u prošloj godini u okolini Mostara posađeno je više 34.000 novih sadnica. Rekli bismo da je to dobra vijest. I jeste, ali zanemariva gledajući iz šire, europske perspektive konkurentnosti.

„Moramo znati da u Europskoj uniji sama Španija ima 3,73 miliona hektara pod maslinama, a mi ovdje govorimo o 300 hekatara i razvoju i tendenciji razvoja maslinarstva. Perspektiva postoji zato što su ljudi jako zainteresirani za sadnju i jako ih puno sade na privatnim parcelama“, ističe za FTV Bojan Spasojević, viši stručni suradnik pri Odjelu za gospodarstvo Grada Mostar.

Prije tridesetak godina naša zemlja je imala svega 6.000 stabala masline, a najstarije su pronađene u Ravnom i Neumu. Takve stoljetne u neumskom zaleđu vlasništvo su maslinara Josipa Matića. Ne želi, kaže, da nas se poredi sa Španjolskom.

„To su prostranstva i s njima ne možemo ponderirati. Mi možemo kopirati Istru, ona je regija proglašena najboljom unazad pet godina. Nju da slijedimo. Nismo loši, ali možemo biti bolji. Mi smo na početku“, priča Matić.

A kako bi bili bolji, maslinari su se konačno, uz pomoć Federalnog agromediteranskog zavoda, prije godinu organizirali kroz udrugu. Tu su i tvrtke koje se bave uzgojem maslina i posljednjih mjeseci dižu nove nasade. Trenutačno se radi na projektu zaštite porijekla, odnosno izvornosti.

„Preporučio bih organski način uz certifikate, da radimo brendirano, po pravilima, da imamo jedan hercegovački brend, da ne spuštamo kriterije. Nećemo se takmičiti u kvantitetu sa Španijom, Grčkom, Italijom… nema potrebe, ali kvalitet možemo držati na svjetskom nivou“, poručuje Ramiz Zaimović, predstavnik kompanije Agroherc organik.

Uzgoj maslina dugoročno je isplativ posao i zbog toga je mostarski Centar za maslinarstvo izuzetno važan kao potpora maslinarima. Zasađen je i ogledni nasad sa 18 novih kultivara koji nisu do sada zasađivani na ovom području. Sve kako bi na mikro lokacijama mogli pratiti razvoj novih kultivara i vidjeti koje su, zapravo, pogodne za uzgoj u ovom dijelu naše zemlje.

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje