Ponedjeljak, 26. Februara 2024.
Tuzlanski.ba logo

Zbog čega nema istrage u BiH o tvrdnjama da je Radoičić kupovao oružje u Tuzli?

Preuzmite sliku

Više javno tužilaštvo u Beogradu je saopćilo da se Milan Radoičić tereti da je od januara 2023. godine do 24. septembra nabavljao oružje, municiju i eksplozivna sredstva velike razorne moći iz Tuzle.

Tužilaštvo Bosne i Hercegovine (BiH) nije pokretalo istragu o navodima Višeg javnog tužilaštva u Beogradu da je Milan Radoičić, bivši predsjednik Srpske liste na Kosovu, u Tuzli nabavio oružje, municiju i eksploziv koji je 24. septembra korišten u napadu na kosovsku policiju.

 • U napadu na kosovsku policiju tog dana u mjestu Banjska kod Zvečana ubijen je policajac Afrim Bunjaku, a nekoliko njih ranjeno. Poginula su i trojica srpskih terorista.

  “U Tužilaštvu BiH nismo dobili nikakav izvještaj policijskih agencija o eventualno počinjenom krivičnom djelu i počiniteljima. Nismo dobili niti informaciju od institucija susjednih zemalja, tako da nije ni bilo naredbe o provođenju istrage”, kazao je Boris Grubešić, glasnogovornik Tužiteljstva BiH, za Radio Slobodna Evropa (RSE).

  Tvrdnje iz Srbije

  Više javno tužilaštvo u Beogradu je saopćilo da se Milan Radoičić tereti da je od januara 2023. godine do 24. septembra nabavljao oružje, municiju i eksplozivna sredstva velike razorne moći iz Tuzle.

  Beogradsko tužilaštvo je preciziralo da mu je to oružje isporučivano na teritoriji Beograda, “najčešće na potezu Bubanj Potok – Vrčin”, jugoistočno od glavnoga grada Srbije. U saopćenju se navodi da je on to oružje potom prenosio i skrivao u napuštenim objektima i šumama na Kosovu.

  Ramo Isak, ministar unutrašnjih poslova Federacije BiH, odbacio je navode iz Srbije.

  ”Prilikom svih provjera, kako operativno-policijskih tako i obavještajnih, vezano za te navode, utvrđeno je da su svi neistiniti”, kazao je Isak za Radio Slobodna Evropa.

  Osim policije ovog entiteta, u istrazi su sudjelovale o Obavještajno-sigurnosna agencija BiH, Državna agencija za istrage i zaštitu (SIPA), a vlasti u BiH su u istrazi tražile i asistenciju Interpola.

  Beogradsko tužilaštvo nije odgovorilo na upit RSE da li postoje dokazi da je oružje zaista nabavljano u Tuzli, te tko je eventualno pomagao Radoičiću u transportu. Nije odgovoreno ni na pitanja jesu li od vlasti u BiH zatražili bilo kakve provjere navoda da je oružje kupljeno u Tuzli.

  Kosovska policija zaplijenila oružje

  Kosovska policija prikazala je arsenal oružja zaplijenjenog nakon napada u Banjskoj. U njemu su raketni bacači za napad na borbena vozila, bacači granata, automatske puške, snajperi, vojna vozila, eksploziv i detonatori, protutenkovske i protupješadijske mine i slično.

  Većina oružja je proizvedena u srpskim i nekada jugoslavenskim tvornicama oružja.

  Institucije na Kosovu i u Srbiji vode dvije zasebne istrage o ovom slučaju. Vlast na Kosovu optužuje Srbiju za ovaj incident, dok zvanični Beograd negira umiješanost.

  Milan Radoičić je u otvorenom pismu javnosti 29. septembra podnio ostavku na mjesto lidera Srpske liste i priznao da je “lično” organizirao oružanu pobunu na sjeveru Kosova.

  Negirao je odgovornost državnih organa Srbije, a negirao je i krivicu za krivična djela koja mu beogradsko tužiteljstvo stavlja na teret, odnosno za nezakonitu nabavku oružja iz Bosne i Hercegovine.

  Radoičić je nakon saslušanja pušten na slobodu 4. oktobra i oduzeti su mu putni dokumenti.

  Radoičić povezan s kriminalom

  Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić je rekao da su napadači lokalni Srbi sa Kosova, “koji više ne mogu da trpe Kurtijev teror” (Albin Kurti, premijer Kosova), i negirao umiješanost Srbije u ovaj napad.

  Radoičića je i prije napada na kosovsku policiju, što su tamošnje vlasti označile kao “teroristički napad i pokušaj rušenja ustavnog poretka”, zvanična Priština dovodila u vezu s kriminalnim aktivnostima.

  Od decembra 2021. je pod sankcijama Sjedinjenih Država, zbog sumnji na organizirani kriminal i korupciju, a od decembra 2022. godine i pod britanskim sankcijama.

  Kosovsko tužiteljstvo je 2019. raspisalo potjernicu za Radoičićem jer se dovodio u vezu s ubistvom srpskog opozicijskog političara Olivera Ivanovića, ali je ona 2021. povučena.

  Kosovske vlasti su navele da će preko međunarodnih partnera tražiti izručenje “svih onih koji su sudjelovali u planiranju i realizaciji terorističkih akcija u Banjskoj”.

  Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje