Srijeda, 29. Maja 2024.
Tuzlanski.ba logo

Zbog broja zaraženih, drugo polugodište u općinama Usora i Žepče počinje online

Preuzmite sliku

Zbog pogoršane epidemiološke situacije izazvane koronavirusom na području općina Usora i Žepče, nastava u drugom polugodištu za osnovce i srednjoškolce u školama u tim općinama koji se obrazuju po Nastavnom planu i programu, sutra će početi online.

– Zbog povećanog broja djelatnika i učenika osnovne i srednje škole koji su pozitivni na virus SARS-CoV-2 ili se nalaze u izolaciji, drugo polugodište započet će sa nastavom na daljinu – piše na službenoj stranici Općine Usora te se navodi kako će održavanje nastave na daljinu trajati do 17. januara 2022. godine, “kada će se nanovo sagledati epidemiološka situacija”.

– Do naredne sedmice očekuje se stabilizacija stanja i oporavak većeg broja građana, a navedena odluka donesena je u najboljem interesu učenika kao i djelatnika škola – navodi se u toj obavijesti općinske administarcije Usore.

Na stranici Općine Žepče navodi se kako će, iz istog razloga, do daljnjeg nastava biti održavana “po modelu online”.

– Kao što je poznato, predškolsko, osnovno i srednje obrazovanje u te dvije općine nije u nadležnosti ovog ministarstva, odnosno u nadležnosti je lokalnih zajednica, koje su postupile u skladu sa svojim nadležnostima te će odvijanje nastave organizirati on-line. Đaci iz škola u kojima se nastava odvija po NPiP na bosanskom jeziku, na raspustu su do 24. januara. Prema sadašnjim epidemiološkim podacima, neće biti potrebe za promjenom modela nastave i u ostalim općinama te gradovima našeg kantona. Nadamo se da će se ubrzo steći uslovi za povratak đaka u škole i u općinama Žepče i Usora – kazao je resorni ministar obrazovanja, nauke, kulture i sporta Spahija Kozlić. (Fena)

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje