Ponedjeljak, 20. Maja 2024.
Tuzlanski.ba logo

Zavrzlame u Tuzlanskom kantonu s izborom delegata: Po jednog Bošnjaka i Hrvata određuje žrijebanje, nema trećeg Srbina

Preuzmite sliku

Centralna izborna komisija Bosne i Hercegovine je na današnjoj sjednici, pored ostalog, razmatrala izvještaj o provedenim posrednim izborima za Dom naroda Parlamenta Federacije BiH iz Tuzlanskog kantona, javlja Anadolu Agency (AA).

Prema Uputstvu o postupku provedbe posrednih izbora za organe vlasti u Bosni i Hercegovini obuhvaćenih Izbornim zakonom Bosne i Hercegovine iz Skupštine Tuzlanskog kantona bira se deset delegata u Dom naroda Parlamenta Federacije BiH, uključujući pet iz bošnjačkog, jednog iz hrvatskog, tri iz srpskog naroda i jednog iz ostalih.

Na osnovu rezultata posrednih izbora bošnjačkog naroda iz Tulanskog kantona u Dom naroda Parlamenta Federacije BiH izabrani su: Dževad Hadžić, Muamer Zukić, Senad Alić i Izen Hajdarević dok će peti mandat biti dodijeljen žrijebom. U žrijebu učestvuju kandidatska lista Asmira Hasića i kandidatska lista Damira Šišića.

Jedan mandat iz hrvatskog naroda u Dom naroda Parlamenta Federacije BiH iz Tuzlanskog kantona će takođe biti dodjeljen žrijebom, a žrijebat će se kandidatske liste Borisa Krešića i Silve Banović.

Na osnovu rezultata posrednih izbora iz srpskog naroda iz Tuzlanskog kantona u Dom naroda Parlamenta Federacije BiH izabrani su Slađan Ilić i Žarko Vujović. Budući da u Skupštini Tuzlanskog kantona nema dovoljan broj izabranih poslanika iz srpskog naroda popuna jednog mandata vršit će se u skladu sa članom 10.16 Izbornog zakona BiH.

Na osnovu rezultata posrednih izbora iz ostalih iz Tuzlanskog kantona u Dom naroda Parlamenta Federacije BiH izabrana je Sandra Imširović.

Rezultate posrednih izbora iz Tuzlanskog kantona za Dom naroda Parlamenta Federacije BiH Centralna izborna komisija BiH će utvrditi nakon provedenog žrijebanja.

Centralna izborna komisija BiH danas je ovjerila kandidatske liste iz tri kantonalne skupštine za izbor delegata u Dom naroda PFBiH i to iz Kantona Sarajevo, Zeničko-dobojskog i Kantona 10.

Još nisu dostavljene kandidatske liste iz skupštine Srednjobosanskog kantona, dok su kandidatske liste iz Unsko-sanskog kantona dostavljene danas, 29. novembra.

Danas je Centralna izborna komisija BiH ovjerila i kandidatske liste za Vijeće naroda Republike Srpske.

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje