Nedjelja, 3. Marta 2024.
Tuzlanski.ba logo

Završne riječi odbrane, Novalić tvrdi da je riječ o politički montiranom procesu

Preuzmite sliku

Odbrana prvooptuženog u aferi “Respiratori”, premijera Federacije BiH Fadila Novalića, danas je u završnoj riječi na suđenju u Sudu Bosne i Hercegovine navela da je sporna nabavka respiratora izvršena u skladu sa zakonom, a Novalić tvrdi da je riječ o politički montiranom procesu.

Novalić je optužio stranku Narod i pravda da su izradili plan njegove medijske diskreditacije, te da su u sve bili uključeni ljudi iz pravosuđa i jedan ministar iz Vlade Federacije BiH.

On je neformalnu grupu nazvao “Gacko je čudo”.

“Cilj je bila diskreditacija političkog protivnika i diskvalifikacija Fadila Novalića”, rekao je federalni premijer.

Nakon Novalića, iznošenje završne riječi počela je advokat suspendovanog direktora Federalne uprave civilne zaštite Fahrudina Solaka, Marsela Bajramović, koja tvrdi da je dokazano da je nabavka respiratora izvršena u skladu sa zakonom i da njen branjenik nije počinio krivično djelo.

Bajramović je rekla da je bilo zakonito nabavljati respiratore u skladu sa članom 10. Zakona o javnim nabavkama i smatra da je Tužilaštvo BiH nepotrebno izvodilo svjedoke, te da su to činili zbog javnosti.

Sud BiH sudi Novaliću i ostalima za nabavku 100 kineskih respiratora vrijednu oko 10,5 miliona KM.

Osim Novalića, za spornu nabavku respiratora optuženi su suspendovani direktor Federalne uprave civilne zaštite Fahrudin Solak, ministrica finansija Federacije BiH Jelka Milićević i vlasnik preduzeća “Srebrena malina” Fikret Hodžić.

Nastavak suđenja zakazan je za 15. mart, završnim riječima odbrane i samog Solaka.

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

Ključne riječi: , ,