Nedjelja, 3. Marta 2024.
Tuzlanski.ba logo

Završna svečanost projekta za unapređenje zemljišne administracije i procedura u BiH

Preuzmite sliku

U povodu završetka projekta “Izgradnja kapaciteta za unapređenje zemljišne administracije i procedura u Bosni i Hercegovini” (CILAP) u srijedu je u Mostaru održana završna svečanost u organizaciji Federalne uprave za geodetske i imovinsko-pravne poslove.

 • Riječ je o dugoročnom projektu čiji je cilj bio povećanje učinkovitosti i pouzdanosti procedura u zemljišnoj administraciji BiH.

  -CILAP projekt Švedski projekt ili projekt za izgradnju kapaciteta za poboljšanje zemljišne administracije i procedura. Projekt je startao 2013. godine i suština projekta je bila tehnička potpora projektu registracije nekretnina u BiH. To je zajednički projekt dvaju geodetskih uprava u BiH – objasnio je direktor Federalne uprave za geodetske i imovinsko-pravne poslove Željko Obradović.

 • Istaknuo je kako je osnovni cilj projekta bio pomoći u uspostavi kvalitetnijeg, sigurnijeg, pouzdanijeg sustava zemljišne administracije u BiH s osvrtom na izgradnju kapaciteta, jačanje institucija, edukacije i transfer znanja.

  – Ovaj projekt je posebno interesantan jer Kraljevina Švedska ima sličan sustav zemljišne administracije kao BiH. Imaju zemljišnu knjigu na jednoj strani i katastar na drugoj strani. Tako da je to bila izuzetna prilika preuzeti iskustva iz Kraljevine Švedske – pojasnio je Obradović.

  Po njegovim riječima kreatori projekta su domaće institucije.

  – Dvije geodetske uprave (FBiH i RS) su bile kreatori projekta i kao takvog su prezentirali Vladi Kraljevine Švedske koja je prihvatila taj projekt i evo s današnjim danom još uvijek traje.

 • U Federaciji je u 27 općina od njih 79 digitalni adresni registar u cijelosti završen, a u 61 općini taj projekt je u tijeku. Registar cijena u cijelosti završen je i u jednom i drugom entitetu u svim općinama. Na našem geo portalu mogu se vidjeti svi prometi nekretnina to je osnovni korak prema projektu koji se zove masovna procjena koji je izdogovaran u Banjaluci i Sarajevu – naveo je Obradović, napominjući kako će to biti veliki zajednički projekat koji će dobiti tehničku potporu od Kraljevine Švedske.

  Obradović je naglasio da je njihova glavna vizija imati sigurne, točne i u digitalnom obliku podatke o nekretninama.

  Direktor Republičke uprave za geodetske i imovinsko-pravne poslove Republike Srpske Dragan Stanković kazao je kako su od 2013. godine imali kredit Svjetske banke od 17 milijuna dolara za uspostavu jedinstvene evidencije, a kao tehnička podrška im je bio CILAP projekt.

 • – Projekt se sastoji od tri faze. U svakoj od njih imali smo određene izazove, probleme. Međutim napravili smo odličnu stvar kada je u pitanju građenje i usluge koje smo poboljšali i podigli na jednu veću razinu – istaknuo je Stanković.

  Što se tiče Republike Srpske, on je rekao kako su imali potpisan sporazum sa svim lokalnim zajednicama, od čega je oko 30 lokalnih zajednica uspostavilo adresni registar.

  – Cilj nam je da adrese bb nestanu. Što se tiče digitalnog arhiva odmakli smo u dobroj fazi i mi bi s početkom sljedeće godine trebali raditi na zgradi digitalnog arhiva u Banjaluci. Tu će biti centralna zgrada za cijelu Republiku Srpsku gdje će biti sve digitalizirano. U sklopu te zgrade biti će i muzej geodezije gdje ćemo pokušati studentima, srednjoškolcima iz te oblasti dočarati i pokazati, nastanak i razvoj geodetske struke – naglasio je Stanković.

  Kada je riječ o registru cijena, podsjeća kako imaju više od 70 tisuća ugovora unijeti u registar što je preduvjet za masovnu procjenu. S tim projektom, kako kaže, idu sljedeće godine u pregovare sa Svjetskom bankom uz podršku Kraljevine Švedske.

  Šefica Odjela za razvojnu suradnju Veleposlanstava Švedske u BiH Eva Smedberg kazala je ponosna na rezultate koji su postignuti tijekom ove suradnje koja traje cijelo desetljeće.

 • – Uspjeh ovog projekta je jasan dokaz da BiH može da napreduje u velikoj mjeri kada prostoji konstruktivna suradnja između nadležnih institucija – istaknula je Smedberg.

  Ocjenila je kako su uz podršku Švedskih eksperata u okviru projekata postignute zahtjevne i teške strukturalne reforme u izuzetno zahtjevnom okruženju.

 • Projekt je rezultat suradnje Federalne uprave za geodetske i imovinsko-pravne poslove, Republičke uprave za geodetske i imovinsko-pravne poslove Republike Srpske i Lantmäterieta (Švedska uprava za mapiranje, katastar i upis prava), uz podršku Veleposlanstva Švedske u Bosni i Hercegovini i Švedske agencije za međunarodnu saradnju i razvoj (Sida).

  Također, projekt je proveden i u sinergiji s različitim zainteresiranim stranama te je ojačao kapacitete institucija i ostvario značajne rezultate u oblastima adresnog i registra cijena nekretnina, geodetske infrastrukture, informacionih tehnologija, kao i digitalnog arhiva.

  Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje