Utorak, 28. Maja 2024.
Tuzlanski.ba logo

Završena nova runda pregovora o izbornom zakonodavstvu, bez konkretnih rezultata

Preuzmite sliku

Prvi dan nove runde pregovora o izmjenama izbornog zakona Bosne i Hercegovine bez konkretnih rezultata.

Tokom višesatnih razgovora u  Sarajevu, pregovarali su bh. lideri i uz posredstvo predstavnika SAD i EU, a glavni pregovarači nisu davali izjave za javnost.  Pregovori su održani u Delegaciji EU uz posredstvo predstavnika EU Angeline Ajhorst i novog američkog ambasadora u BiH Majkla Marfija. Održana su, inače, dva  dva različita sastanka o izbornim reformama u Bosni i Hercegovini. Pregovarači iz Neuma su u velikoj sali pokušali dogovoriti elektorski sistem, a u maloj sali razgovori su se ticali tehničkog dijela izbornog procesa.

SDA i HDZ predvodili su njihovi predsjednici Bakir Izetbegović, odnosno Dragan Čović, a učestvovali su i lideri NiP-a Elmedin Konaković, SBB-a Fahrudin Radončić, NES-a Nermin Orešević i HDZ-a 1990 Ilija Cvitanović, kao i predstavnici SDP-a, Naše stranke i DF-a.

Izjavu za medije dao je  Konaković koji je rekao da ne može iznijeti detalje razgovora jer su to od njih tražili iz međunarodne zajednice, ali je istakao da je došlo do konkretnijih prijedloga.

“Dobili smo još jednom vrlo jasne poruke međunarodne zajednice koliko je važno da se u ovom trenutku napravi dogovor o reformi Ustava i Izbornog zakona BiH. Jasno mogu reći da su to ozbiljne poruke. Podsjetili su nas još jednom na sve ono što se dešavalo u BiH nakon svih propalih dogovora.”, izjavio je Konaković.

Lider NIP-a rekao je da su da je na pregovorama otvoreno četiri ili pet aktuelnih tema, te da su sve strane zadržale neke svoje stavove.

“Viđeni su neki napretci u pogledima na rješavanje problema. Atmosfera sada u osnovu na pregovore u Neumu je drastično bolje. Danas ne primjećujem radikalne stavove iz Neuma i bilo je mnogo konstruktivnije”,  istakao je Konaković.

Novinarima se nakon sastanka obratio predstavnik Naše stranke na današnjim pregovorima Damir Arnaut.

“Naša stranka je učestvovala isključivo u pregovorima koji se tiču integriteta izbornog procesa, odnosno skenera i drugih stvari koji unapređuju povjerenje onih koji će glasati”, kazao je Arnaut.

“HDZ insistitra da se osim u Zastupničkom domu, Centralna izborna komisija bira i u Domu naroda. Nažalost, bez toga HDZ ne želi da razgovora. U suštini nema nikakvog pomaka, HDZ blokira čitav paket načina izbora CIK-a“,rekao je Arnaut.

Damir Mašić (SDP) kazao je da je zahtjev HDZ-a da se članovi CIK-a biraju i u Domu naroda neprihvatljiv, te je to ocijenio kao radikalne stavove iz HDZ-a.

“To je trenutno najveća prepreka. Ne vidimo razlog zbog čega se želi zaustaviti ovaj proces. Postoji određeni napredak u vidu pregovora o integritetu izbornog zakona i da u konačnici dobijemo izborni zakon koji će osigurati da se izbori određuju na osnovu onoga kako su birači glasali, a ne kako su brojači brojali”, rekao je Mašić.

On je naveo da se pregovori nastavljaju sutra u 9.00 sati. (BHRT)

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

Ključne riječi: , , ,