Petak, 12. Aprila 2024.
Tuzlanski.ba logo

Završen sastanak u Srebrenici: “Bošnjaci u ovom entitetu ne plaću i ne mole, ali pozivamo Visokog predstavnika da radi svoj posao”

Preuzmite sliku

U Srebrenici je danas u Kulturnom centru održan sastanak Ramiza Salkića, potpredsjednika bh. entiteta Republika Srpska, sa izabranim predstavnicima Bošnjaka o aktuelnim pitanjima u RS, a prije svega o referendumu.

Na sastanku je bilo prisutno više od 200 zvaničnika od lokalnog do entitetskog nivoa, i predstavnici iz različitih kategorija društva. Ramiz Salkić, potpredsjednik bh. entiteta Republika Srpska, u izjavi za medije je rekao da Bošnjaci u Republici Srpskoj neće pogeti glavu i da će se boriti za svoja prava.

“Mi ćemo se nastaviti boriti za naša prava, i znaćemo sačuvati dostojanstvo naših građana. Evidentno je da naši građani imaju mnogo problema na prostoru ovog entiteta. Danas je glavno pitanje bio referendum o Danu Republike Srpske. Mi Bošnjaci odlučno odbacujemo odluku Narodne skupštine o održavanju referenduma od Danu Republike Srpske jer je to pitanje riješeno odlukom Ustavnog suda. Pozivamo Narodnu Skupštinu da odbaci odluku o održavanju referenduma. Pozivamo sve građane, a posebno Bošnjake da ne učestvuju u ovoj antidejtonskoj i antimirovnoj aktivnosti”, rekao je Salkić koji je dodao da referendum je put u anarhiju i destabilizaciju, javlja RTV Srebrenica.

“To neće biti dobro za građane u Bosni i Hercegovini. Bošnjaci u ovom entitetu ne plaću i ne mole. Mi nismo nemoćni, ali pozivamo Visokog predstavnika da radi svoj posao. Njegov posao je da prati provođenje mirovnog Dejtonskog sporazuma. Znamo da je PIC u svojim zaključcima rekao antidejtonska i antiustavna aktivnost. Očekujemo od Ustavnog suda da okonča apelacije i da izrekne privremenu mjeru o zabrani održavanja referenduma. U osnovi teškog položaja Bošnjaka jeste Ustav koji im ne omogućava jednaka prava i mogućnosti”, istakao je Salkić koji smatra da je neophodno mijenjati Ustav eniteta Republika Srpska.

“Tražimo od vlasti u ovom entitetu da otpočnemo zajednička aktivnosti za obilježavanje dana ovog eniteta. Mi nismo protiv obilježavanja Dana ovog entiteta, ali nikada ne možemo prihvatiti da to bude 9. januar“, rekao je Salkić.

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje