Subota, 25. Maja 2024.
Tuzlanski.ba logo

Zatočeni rudari su se sa svoje strane počeli otkopavati, dvojica povrijeđenih pušteni jutros kući iz bolnice na liječenje (FOTO)

Preuzmite sliku

Dvojica povrijeđenih rudara Muhamed Hećimović i Muris Tinjić pušteni su jutros iz bolnice i trenutno se nalaze na kućnom liječenju – kazala je Agenciji Fena glasnogovornica Kantonalne bolnica Zenica Dženana Hedžić.

Istakla je da su rudari u bolnicu primljeni sinoć oko 18 sati te da su im nakon opservacije ustanovljene lake tjelesne povrede.

Radi se o povredama nanijetim na području glave, leđa i trbuha – kazala je Hedžić.

Poručuje da je Kantonalna bolnica Zenica spremna da primi nove pacijente te da su ljekari i osoblje u pripravnosti.

Prema ranijim informacijama, Tinjića je odbacila detonacija, dok je Hećimović bio zatrpan i uspio se sam izvući i potražiti pomoć.

U jami Raspotočje zeničkih rudnika vodi se nadljudska borba da pripadnici četa za spašavanje i tehničkih timova savladaju posljednjih dvadesetak metara zatrpanih jamskih prostora do rudara, koji se nalaze u ovoj jami.

Prema posljednjim informacijama dobijenim od Nurage Duranovića, glavnog federalnog rudarskog inspektora, zatočeni rudari su se sa svoje strane počeli otkopavati, tako da se može očekivati uspostava direktnog kontakta s ovom grupom raspotočkih rudara.

Zeničkima rudarima pristigli su u pomoć i specijalizirane ekipe četa za spašavanje u rudnicima iz Kaknja, Breze i Đurđevika. (Fena/Foto: Anadolija)

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje