Nedjelja, 14. Aprila 2024.
Tuzlanski.ba logo

Zastupnici FBiH odbili razmatrati zakone jer nisu dostavljeni na sva tri jezika

Preuzmite sliku

Nacrt Zakona o zaštiti od nasilja u porodici povučen je sa dnevnog reda Predstavničkog doma Parlamenta FBiH jer nije dostavljen na sva tri jezika.

Od 18 tačaka dnevnog reda povučeno je ukupno sedam. Pojedini zastupnici smatraju da su ovo samo izgovori, s obzirom na to da su predstavnici Ministarstva pravde i Ministarstva za socijalna pitanja imali primjedbe na ovaj nacrt, pa se ovakav ishod mogao i naslutiti.

S dnevnog reda su povučeni su i sljedeći zakoni:  izmjene i dopune Zakona o Poreznoj upravi Federacije BiH, dopune Zakona o prostornom planiranju i korištenju zemljišta na nivou FBiH, dopune Zakona o plaćama i naknadama u organima vlasti FBiH, Nacrt Zakona o mikrokreditnim organizacijama, Nacrt Zakona o sportskim klubovima u FBiH.

Predstavnik UN Women u Bosni i Hercegovini, David Saunders, pozvao je vlasti u FBiH da hitno usvoje novi Zakon o zaštiti od nasilja u porodici u FBiH.

“U BiH, polovina svih žena i djevojaka uzrasta preko 15 godina iskusile su ozbiljno nasilje, često u kući, a počinitelj je skoro uvijek muškarac. Sigurnost je prva obaveza vlade. BiH je ratificirala međunarodne konvencije za zaštitu žena i djevojaka, kao što je Istanbulska konvencija, koja se zalaže za zaštitu žrtava nasilja i pružanje pomoći u skladu sa globalnim standardima”, poručio je Saunders u video poruci u sklopu kampanje “Nasilje nije privatna stvar“.

Sljedeća sjednica Predstavničkog doma Parlamenta FBiH biće održana 27.7., a tada će se, smatraju zastupnici, Nacrt zakona o zaštiti od nasilja u porodici naći na dnevnom redu. (N1)

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

Ključne riječi: , , , ,