Nedjelja, 3. Marta 2024.
Tuzlanski.ba logo

Započeta saradnja Vlade TK sa Transparency international-om

Preuzmite sliku

Današnjim radnim sastankom premijera Tuzlanskog kantona Kadrije Hodžića i ministrice pravosuđa Une Harčin, sa izvršnom direktoricom Transparency international-a Ivanom Korajlić i program menadžerom Emsadom Dizdarevićem, Vlada Tuzlanskog kantona je uspostavila saradnju sa ovom organizacijom.

Fokus današnjeg sastanka bio je usmjeren na iznalaženje načina za unaprjeđenje procedura zapošljavanja u javnom sektoru, borbu protiv korupcije, te usvajanje zakonskih i podzakonskih akata o ispitivanju porijekla imovine izabranih djelatnika i nosilaca funkcija.

„Kao što je to najavljeno i u mom ekspozeu, prilikom imenovanja na ovu funkciju, naš fokus aktivnosti bit će usmjeren na povećanje stepena transparentnosti rada Vlade Tuzlanskog kantona i borbu protiv korupcije. U tom smislu veliko je podudaranje sa aktivnostima koje realizira Transparency international i prirodna je veza i želja za uspostavljanje saradnje. Mi smo započeli izradu određenih zakonskih i podzakonskih rješenja, a pomoć TI-a nam je u tom pogledu izuzetno važna i dobrodošla“, kazao je danas premijer Hodžić.

Fokus razgovora bio je i na planiranom otvaranju Ureda za borbu protiv korupcije, što je naišlo na odobravanje predstavnika TI-a.

„Drago nam je da nas je Vlada Tuzlanskog kantona prepoznala kao potencijalnog partnera, te nas pozvala da učestvujemo i damo svoje prijedloge i sugestije u procesu izrade planirane regulative. Mi ćemo svoje prijedloge sigurno dati i bit će nam drago ako oni budu uvršteni u konačna zakonska i podzakonska rješenja“, izjavila je izvršna direktorica Korajlić, te dodala da će uz navedeno TI u narednom periodu pratiti i druge aktivnosti Vlade Tuzlanskog kantona.

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje