Utorak, 28. Maja 2024.
Tuzlanski.ba logo

Zakon o prekršajima: Kazne niže 50 posto ukoliko se plate osam dana po izdavanju naloga

Preuzmite sliku

Provedba novog Zakona o prekršajima u FBiH, koji je na snazi od 14.8.2014. godine, iziskuje koordinirano djelovanje većeg broja organa nadležnih za postupanje u prekršajnom postupku, prenosi bh. novinska agencija Patria.

Na današnjem sastanku federalnog ministra pravde Zorana Mikulića s predstavnicima Federalnog i kantonalnih ministarstava unutarnjih poslova, Federalne uprave za inspekcijske poslove, Porezne uprave FBiH i Agencije za identifikacione dokumente, evidenciju i razmjenu podataka (IDDEA) dogovoreno je da treba stvoriti normativno-pravne, organizacijske, informatičko-tehničke i druge pretpostavke koje omogućuju provedbu ovog izuzetno važnog federalnog propisa koji je dio nedavno usvojenog seta anti-koruptivnih zakona Vlade Federacije BiH.

Među bitnim novinama Zakona o prekršajima u FBiH je odredba koja propisuje mogućnost oslobađanja plaćanja 50 posto iznosa novčane kazne ukoliko je kažnjena osoba plati u zakonom propisanom roku, odnosno osam dana po prekršajnom nalogu. To je bitno i zbog činjenice što evidentiranje neplaćene kazne povlači za sobom i nemogućnost izdavanja pojedinih dokumenata, kao što su vozačka dozvola i prijenos vlasništva nad motornim vozilom.

Ovakva odredba iziskuje izradu i puštanje u upotrebu nove programske aplikacije koja će omogućiti evidentiranje prekršajnih naloga, te predvidjeti opcije koje se odnose na brisanje novčanih kazni iz registra u slučajevima plaćanja polovine kazne. Nadležni organi evidentirat će prekršaje i njihove počinitelje, ali će prekšajni nalozi u skladu sa zakonom biti izdavani i unošeni u sistem kada IDDEA završi svoj dio posla.

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

Ključne riječi: