Utorak, 23. Aprila 2024.
Tuzlanski.ba logo

Zakazana plenarna sjednica Ustavnog suda BiH bez sudija iz Republike Srpske

Preuzmite sliku

Predsjednica Ustavnog suda BiH Valerija Galić zakazala je za 18. januar plenarnu sjednicu ove pravosudne institucije na kojoj neće učestvovati sudije iz bh. entiteta Republika Srpska.

Zlatko Knežević je početkom godine otišao u prijevremenu penziju, a sudiji Miodragu Simoviću mandat je istekao u novembru 2022. godine.

To znači da je od 3. januara u Ustavnom sudu BiH ostalo šest od devet sudijadva Bošnjaka, jedan Hrvat i troje stranih sudija iz Albanije, Njemačke i Švicarske.

Na plenarnoj sjednici 18. januara Ustavni sud BiH bi, između ostalog, trebalo da razmatra zahtjev Denisa Zvizdića za ocjenu ustavnosti člana 8. Zakona o izmjenama i dopunama Krivičnog zakonika Republike Srpske.

Riječ je o zahtjevu za donošenje privremene mjere kojom bi Ustavni sud obustavio primjenu tog člana do donošenja konačne odluke suda o zahtjevu za ocjenu ustavnosti.

Na dnevnom redu je i zahtjev Bakira Izetbegovića, koji je u vrijeme podnošenja zahtjeva bio prvi zamjenik predsjedavajućeg Doma naroda Parlamentarne skupštine BiH, za ocjenu ustavnosti odredaba Pravilnika o uniformama Oružanih snaga BiH.

Ustavni sud bi trebalo da razmatra i zahtjev Darka Popovića za ocjenu ustavnosti rješenja Ustavnog suda Republike Srpske od 25. oktobra 2023. godine i rješenja Okružnog javnog tužilaštva u Banjoj Luci od 26. novembra 2022. godine.

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje