Utorak, 16. Aprila 2024.
Tuzlanski.ba logo

Zajedničkim iftarom na Trgu slobode otvorena manifestacija “Ramazan u Bosni” (FOTO)

Preuzmite sliku

Muftijstvo tuzlansko, Medžlis Islamske zajednice Tuzla i Behram-begova medresa u Tuzli ovog ramazana organizuju manifestaciju „Ramazan u Bosni“, koja je večeras zajedničkim iftarom i prigodnim obraćanjem uz ilahije i kaside otvorio muftija tuzlanski Vahid-ef. Fazlović.

Večerašnji iftar upriličen je za oko blizu 2.000 postača, a sa Trga slobode danas je poslana poruka mira, tolerancije i suživota, kao osnovnih načela Islama i jedinstvene poruke mira u svijetu.

Program je započet u 19:30 sati sa ilahijama koje su izveli članovi Hora MIZ Tuzla, a pred sami iftar se pojavio i specijalni gost večeri, Armin Muzaferija.

Početak iftara u osmoj noći ramazana označio je pucanj topa sa tuzlanskog brda Kicelj, a potom su se začuli ezani sa obližnjih gradskih džamija.

Zahtjevnu organizaciju iftara podržali su Vlada TK na čelu sa premijerom Begom Gutićem kao i Grad Tuzla na čelu sa gradonačelnikom Jasminom Imanovićem koji je neposredno prije iftara u izjavi za medije kazao:

“Ovo je zaista veličanstven događaj, građani zajedno iftare na Trgu slobode i to je znak jednakosti. Ljudi svakoga dana, svakoga mjeseca treba da budu dobri jedni prema drugima, a posebno je to dobro u mjesecu Ramazanu tako da bude” – kazao je Imamović.

Glavni imam MIZ Tuzla, Ahmed-ef. Huskanović je iskazao zadovoljstvo jer je iftar na Trgu slobode organizovan već treću godinu zaredom.

“Pokušavamo Tuzli da vratimo njenje adete, običaje i tradiciju koju je nekada imala i oživiti to na jedan moderan način a svakako da je iftar na Trgu slobode jedan od tih načina. Značaj ovog događaja ogleda se i u činjenici da djedovi i nene dovode svoju unučad i to je lijepo oni će se toga sjećati kao jednog lijepog dijela svog djetinstva” – kazao je Ahmed-ef. Huskanović.

Poslije teravija namaza uslijedit će muzički dio programa sa Arminom Muzaferijom, uz predavanje glavnog imama MIZ Tuzla, Ahmeda-ef. Huskanovića na temu ,,Džemat, zajednica, institucija kao preduslov uspjeha.”

Ramazan pored individualne dimenzije i ličnog doživljaja ibadeta ima i društvenu dimenziju koja se ogleda u solidarnosti sa drugima, pojačanom činjenju dobročinstva, jačanju i poboljšanju međuljudskih odnosa što je zahtjev islama općenito, a i aktuelnog trenutka.

„Pozivamo vas da, uz prigodan program, ove ramazanske večeri provedemo zajedno, te ih iskoristimo za međusobno upoznavanje, druženje, sticanje novog znanja i posebnog doživljaja ramazanskih večeri u Tuzli“, poručili su organizatori.

Manifestacija će trajati šest večeri, od 3. do 5. i od 15. do 17. juna ove godine, a učešće će uzeti Armin Muzaferija, Latif Moćević, Enes Ukić, Muhamed Mahmutović, Ajdin Hasanić, Hor Medžlisa Islamske zajednice Tuzla, recitatorsko-literarna sekcija Behram-begove medrese u Tuzli, Hor Mošus iz Brčkog, Hor Preporod iz Ilijaša i Hor Nuru Ajni iz Kalesije.

Predavači će biti: dr. Sead Seljubac, pomoćnik muftije tuzlanskog, glavni imam Medžlisa Islamske zajednice Tuzla Ahmed-ef. Huskanović, dr. Mensur Husić, pomoćnik direktora Behram-begove medrese, Edin-ef. Dedić, profesor u Behram-begovoj medresi u Tuzli,  Safet-ef. Karahmetović, glavni imam za medžlise Bosanski Šamac, Odžak i Modriča i  mr. Muamer-ef. Hasanbašić, imam u tuzlanskom džematu Ševar. (A.P. | Tuzlanski.ba)

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje