Srijeda, 19. Juna 2024.
Tuzlanski.ba logo

Za vrijeme 29. Sarajevo Film Festivala oboreni rekordi posjećenosti Sarajeva

Preuzmite sliku

Prema statističkim podacima Turističke zajednice Kantona Sarajevo, tokom trajanja 29. Sarajevo Film Festivala u Kantonu Sarajevo oboreni su dosadašnji rekordi posjećenosti.

Od 11. do 18. augusta 2023. u Kantonu Sarajevo prijavljen je dolazak 34.157 gostiju, a ostvareno je više od 76.810 noćenja. U poređenju s prethodnim godinama vidljivo je povećanje dolazaka za 33,7 posto u odnosu na 2022. i 47,5 posto u odnosu na 2019. Broj noćenja veći je za 34,5 posto u odnosu na 2022. i 52 posto u odnosu na 2019.

  • Najviše gostiju zabilježeno je iz BiH, Hrvatske, Srbije, Slovenije, Italije, SAD, Njemačke, Turske, Ujedinjenih Arapskih Emirata i Saudijske Arabije. Gosti su se zadržavali u prosjeku dvije do tri noći.

    Naglašeno je da se radi o prijavljenim smještajnim objektima, te da je gostiju bilo mnogo više od navedene statistike, budući da u Kantonu Sarajevo rade brojni neprijavljeni smještajni objekti. Također, tokom ljetnih mjeseci i godišnjih odmora veliki broj gostiju stiže iz dijaspore koji borave u vlastitim objektima ili kod porodice i prijatelja.

    Turistička zajednica KS tokom trajanja SFF-a imala je promotivni štand u Bosanskom kuluturnom centru KS gdje su imali direktan kontakt s turistima kojima su pružali informacije o gradu i radili besplatne turističke ture.

    – Statistika pokazuje i da smo prije početka Sarajevo Film Festivala imali povećan broj gostiju, te očekujemo da će zbirni statistički izvještaj za august biti bolji od prethodnih – saopćeno je iz Turističke zajednice KS.

    Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje