Ponedjeljak, 20. Maja 2024.
Tuzlanski.ba logo

Vulić najavila da će SNSD zatražiti smjenu Zukana Heleza

Preuzmite sliku

Klub poslanika SNSD-a i Srpski klub u Predstavničkom domu Parlamentarne skupštine BiH uputit će inicijativu za smjenu ministra odbrane u Vijeću ministara BiH Zukana Heleza, izjavila je šefica Kluba poslanika SNSD-a Sanja Vulić.

Vulić tvrdi da nije riječ o bilo kakvoj ucjeni, već o odgovornom ponašanju poslanika koje su birali građani RS. Ona je iznijela optužbe na račun Trojke, kazavši da ucjenjuju.

“Sevlid Hurtić, a ne Denis Šulić – bila je vaša ucjena, a naš kompromis. Ekipa iz Trojke očigledno smatra da mi treba da prihvatamo pravila isključivo koja oni definišu ili njihovi prijatelji iz međunarodne zajednice. Tu su se mnogo prevarali i zaigrali. Niko neće igrati po bilo čijim pravilima. Možemo razgovarati i dogovarati se samo na temelju Dejtonskog sporazuma i dejtonske BiH, poštujući njen teritorijalni integritet i suverenitet, i nikako drugačije”, poručila je Vulićeva.

Ona kaže da je RS priznata Opštim okvirnim sporazumom za mir u BiH, da ima svoje institucije, svoj Ustav i ko god dolazi u RS ima da poštuje njene institucije i njene praznike.

“Јuče ste se ponovo zaigrali, gospodo iz Trojke. Došli ste u RS da provocirate najranjiviju kategoriju društva, pripadnike VRS. To nije samo licemjerstvo, već i bezobrazluk. Mi iz RS smo dostojanstveni, znamo ko smo i šta smo, imamo svoju slavnu istoriju. A vi, vi više ne znate ni ko ste, ni šta ste, ni šta slavite. Samo jedno treba da znate – nas ne zanimate ni vi, ni vaša FBiH, osim onih nekoliko nadležnosti šredviđenih Dejtonskim sporazumom”, rekla je Vulić za Srnu.

Lideri Trojke Nermin Nikšić, Elmedin Konaković i Edin Forto boravili su na Dan državnosti BiH u Banjoj Luci, a dočekali su ih protesti pripadnika VRS. Nikšić i Konaković su sinoć kazali kako očekuju da će SNSD zatražiti smjenu Zukana Heleza, koji je nedavno kazao kako ima informacije da u RS postoje paravojni kampovi za obuku. (SRNA)

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje