Ponedjeljak, 27. Maja 2024.
Tuzlanski.ba logo

Vučić u Mostaru: Sretan sam, ovo je od velikog značaja za BiH i Srbiju i povezivanje naših naroda

Preuzmite sliku

Srbijanski predsjednik istaknuo je značaj ove linije kako za građane Mostara i Beograda i dvije države, tako i povezanost u ekonomskom smislu.

Predsjednik Republike Srbije Aleksandar Vučić doputovao je u poslijepodnevnim satima na mostarsku aerodrom čime je obilježeno uspostavljanje direktne aviolinije između Beograda i Mostara.

U obraćanju novinarima srbijanski predsjednik istaknuo je značaj ove linije kako za građane Mostara i Beograda i dvije države, tako i povezanost u ekonomskom smislu.

Veliki značaj

“Zaista sam sretan zbog ovoga, jer mislim da je ova aviolinija od velikog značaja za Mostar i Beograd, odnosno BiH i Srbiju i povezivanje naših naroda”, istaknuo je Vučić.

Kazao je i kako je povratna karta Beograd – Mostar, avionom koji leti 40 minuta i koji ima 108 mjesta te koji će letjeti tri puta tjedno, vrlo pristupačna  – 104 eura.

“Ova aviolinija će osim praktičnog značaja za građane dodatno povezati poslovne zajednice te će biti više biznis partnera iz Mostara u Beogradu i obrnuto”, istaknuo je Vučić, podsjetivši i na privredni sajam koji se održava ove sedmice u Mostaru.

 • Obratila se i Krišto

  “Sretan sam što ćemo još jednom prisustvovati Sajmu privrede koji se održava u Mostaru, a što je i za nas izuzetan događaj i na tome čestitam organizatorima”, dodao je Vučić.

  Također je naveo kako će u duhu partnerskih odnosa Srbija nastavit razvijati saradnju s BiH.

  “Mislim da je od posebnog značaja da počinjemo s malim stvarima, kao što smo počeli s osnivanjem Air Srbije prije desetak godina, a koja je 2023. jedina prevezla oko 4,2 milijuna putnika, a ove godine očekuje čak pet miliona.

  Minimalna očekivanja

  Dakle, krenulo se s minimalnim očekivanjima te sam siguran da će i ova linija dovesti do velikoga uspjeha. Hvala na angažmanu i mudrosti, što ste prepoznali koliko je to značajno za Mostar, HNK i čitavu BiH kao i za Beograd, odnosno Srbiju”, zaključio je srbijanski predsjednik.

 • Predsjedavajuća Vijeća ministara BiH Borjana Krišto kazala je na mostarskom aerodromu, nakon obilježavanja uspostavljanja direktne aviolinije između Beograda i Mostara, da ta linija ima višestruki značaj kako za Mostar tako i za cijelu BiH, kao i za razvoj privrede i turizma.

  “Sretnimo što svjedočimo otvaranju ove linije. Ova zračna linija doista ima višestruki značaj kako za Mostar tako i za cijelu BiH.

  Svjetske destinacije

  Preko Beograda smo, evo, povezani s više od 80 posto svjetskih destinacija, a informirana sam i da je u ovom trenutku prodano više od 2.000 karata ovih linija, što također govori o njihovom značaju”, rekla je Krišto.

  Pored toga, smatra ona, direktna aviolinija između Beograda i Mostara, ima i privredn i i turistički značaj.

  Predsjedavajuća Vijeća ministara BiH najavila je i zajedničke sastanke radnih timova na kojima će se razgovarati, kako kaže, o brojnim temama koje se tiču kako bilateralnih odnosa između BiH i Srbije tako i onim koje su od interesa za cijelu regiju.

  Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje