Nedjelja, 3. Marta 2024.
Tuzlanski.ba logo

Vodeći uzroci umiranja na području TK iz grupe kardiovaskularnih oboljenja

Preuzmite sliku

Na današnjoj sjednici Vlada je prihvatila Analizu zdravstvenog stanja stanovništva Tuzlanskog kantona i indikatori zdravlja u 2021.godini.

Prema ovoj informaciji, vodeći uzroci umiranja na području Tuzlanskog kantona u 2021. godini su iz grupe kardiovaskularnih oboljenja. Vodeći uzroci oboljevanja su: hipertenzivna oboljenja, inzulno-neovisni dijabetes, akutne infekcije gornjih respiratornih puteva, druge dorzopatije te simptomi, znaci i patološki klinički i laboratorijski nalazi.

Stopa incidence malignih oboljenja za područje Tuzlanskog kantona iznosila je 171,26/100.000 stanovnika, a kao najučestalije lokalizacije malignoma registrovani su: dojka, pluća, prostata, ženski reproduktivni organi i bubrezi. Letalitet od zaraznih oboljenja je iznosio 4,61% te su registrovana 979 smrtnih ishoda kao posljedica zaraznih oboljenja i to: 973 povezanih sa Covid -19 infekcijom, 4 kao posljedica enterocolitisa i dva kao posljedica meningitisa.

Od mjeseca marta 2020 godine kada je potvrđen prvi slučaj akutne respiratorne infekcije uzrokovane 2019 noCoV do kraja 2021 godine registrovano je ukupno 31.577 laboratorijski potvrđenih slučajeva slučajeva oboljenja sa 1.480 smrtnih ishoda povezanim sa infekcijom.

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

Ključne riječi: ,