Nedjelja, 3. Marta 2024.
Tuzlanski.ba logo

Voda obogaćena mineralima: Terme Gračanica liječe brojna oboljenja

Preuzmite sliku

Veliki broj kupača, najčešće onih iz Tuzlanskog i Zeničko-dobojskog kantona, ljetne dane provode u Termama u Gračanici.

Medicinska istraživanja dokazala su da se zdravlje kupača poboljšava nakon plivanja u bazenima s ljekovitom termomineralnom vodom, a interes za ovo mjesto postoji već ‘dugi niz godina’.

Prvi historijski podaci o korištenju mineralnih voda u Gračanici datiraju iz 1824. godine, a ovo područje, koje se nalazi nedaleko od puta Tuzla – Doboj, početkom 19. stoljeća privuklo je istraživače geologe.

Hidrogeološka istraživanja i istražna bušenja tokom 1980-ih godina dokazala su veliki hidrotermalni potencijal. Voda se danas, osim u banjsko-rekreativne svrhe, upotrebljava i za dobivanje plina, karbon dioksida, koji se koristi u mnogim industrijskim granama u BiH.

Gračaničke Terme poznate su po svojoj termomineralnoj banji. Temperatura vode na izvoru je 37 stepeni, dok je u bazenima, ovisno o njihovoj veličini, u jednom 26, u drugom 22.

Također u okviru kompleksa tu je i najmanji, zatvoreni bazen, u kojem je temperatura vode 28 stepeni.

Na Termama su zastupljeni različiti sadržaji za djecu i odrasle, poput dječijeg igrališta, terena za odbojku, restorana i sobe za masažu.

Naime, dokazano je na osnovu karakterističnog sastava i bakteriološke ispravnosti termomineralna voda pomaže pacijentima sa koštanim prelomima, nakon operacija kostiju, kod deformacija kičmenog stuba, te degenerativnih reumatskih, neuroloških i kožnih oboljenja, zatim posttraumatskih stanja, pojačava biligenezu izazivajući holeretičke efekte, smanjujući šećer u krvi, paralize, oboljenja jetre, žuči i žučnih kanala i drugih oboljenja.

Termomineralna voda Terme djeluje i antiinflamotorno kod ginekoloških oboljenja, zatim kožnih oboljenja – ekcema, dermatitisa i psorijaze.

Voda se koristi pijenjem u banjskim uslovima, banjanjem u kadama, kao i za kineziterapiju u bazenu, te za ispiranje i orošavanja kod ginekoloških oboljenja.

S obzirom na veliki potencijal izvora termomineralnih voda koje se koriste za lječenje, sport i rekreaciju, Gračanica je zahvaljujući ovom kompleksu postala poznata kao centar banjsko-rekreativnog turizma.

Nažalost, epidemija izazvana širenjem virusa COIVD-19 ostavila je traga i na ovaj kompleks kada je u pitanju posjeta gostiju ove sezone.

Svi koji žele da posjete ovaj jedinstveni kompleks, morat će poštovati određene preporuke, poput obavezne dezinfekcije i držanja socijalne distance, a radno vrijeme je od 8 do 20 sati.

Termomineralne vode Terme Gračanica, pripadaju grupi ljekovitih voda sa bogatim i sadržajnim stavom u jonskom i gasnom pogledu, te pogodnom mineralizacijom. Indikacije i primjena voda atestirana je i verificirana od većeg broja eminentnih institucija bivše Jugoslavije. Tako su balneološko-medicinska izučavanja izvršena od nadležnih institucija iz Sarajeva, Zagreba i Maribora i sva su dala istovjetne rezultate.

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

Ključne riječi: , ,